Musiikkia, joka kommentoi tätä päivää – Rosa Likson debytoi sanoittajana

Liksom Lux -projektin esikoisjulkaisu näki päivänvalon.

22.01.2021

Liksom Lux julkaisi tänään kaksi kappaletta, Selkeet rajat ja Rahan kieltä puhuvat. Yhtyeen muodostavat kirjailija-kuvataiteilija ja nyt myös laululyyrikko Rosa Liksom, taiteilijanimeä Liisa Lux käyttävä Taideyliopiston professori Anita Seppä ja muusikko Eeva Koivusalo. Lisäksi kappaleilla kuullaan Roni Martinia ja Mamba Assefaa.

Liksom kertoo aloittaneensa biisien sanojen kirjoittamisen Liisa Luxin innoittamana vuonna 2017.

”Alkuperäisenä ideana oli kirjoittaa moderneja työväenlauluja pätkätyöläisille, joita nykyisin löytyy kaikilta aloilta. Halusin kirjoittaa yhteiskunnallisia biisejä aikamme ilmiöistä eri kulmista. Tein sanoituksia lähinnä junamatkoilla, kun kiertelin pitkin Suomea ja Eurooppaa puhumassa romaaneistani”, Liksom kertoo.

Teksteissä kuuluu ihmisen yhteyden ja rakkauden kaipuu, mutta esiin nousevat myös epäoikeudenmukaiset ja kipeät kuvat eriarvoistuvasta maailmasta: ilmastonmuutos, pakolaiset ja rahan ylivalta.

Liksom Luxin taiteellisen tuottajan ja säveltäjän Eeva Koivusalon mukaan itse maailman hälyttävä tila loi vuonna 2021 julkaistavien kappaleiden tunnelmat.

”Yhteiskunnallisen ilmapiirin muutos, oikeistopopulismin nousu, Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016, naisvihan ja rasismin yhä avoimemmat ilmaisut aiheuttivat ahdistusta ja raivoa. Halusimme tehdä musiikkia, joka kommentoisi tätä päivää”, Koivusalo sanoo.

Liksom Luxin suunnitelmissa on julkaista albumillisen verran biisejä ja esittää performanssikonsertteja, kun niiden toteuttaminen on mahdollista. Kuuntele tänään ilmestyneet biisit alta.

Lisää luettavaa