Musiikkitaloon maailman suurimmat konserttisaliurut

Uusien urkujen kunniaksi järjestetään urkusävellyskilpailu.

Urkujen julkisivu tulee olemaan moderni.

Helsingissä sijaitseva Musiikkitalo saa maailman suurimmat konserttisaliurut. Uruissa tulee olemaan 123 äänikertaa ja ne rakentaa itävaltalainen Rieger Orgelbaun -urkurakentamo. Urkujen on tarkoitus valmistua syksyllä 2022 ja ne otetaan käyttöön vuoden 2023 alusta.

Urkujen miljoonan euron alkupääoman lahjoitti säveltäjä Kaija Saariaho. Musiikkitalon pääkäyttäjät Yle, Helsingin kaupunki sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö tukivat projektia 1,5 miljoonalla eurolla. Lisäksi eri säätiöt lahjoittivat hankkeelle yhteensä 1,7 miljoonaa euroa.

Uusia urkuja juhlistetaan konserttisarjalla ja sävellyskilpailulla

Urkujen käyttöönotton kunniaksi järjestetään vuonna 2023 koko vuoden mittainen urkukonserttisarja, jonka ohjelmisto kerätään  kansainvälisen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailun parhaimmistosta. Kilpailu on kaikille avoin. Osallistujista palkitaan noin kymmenen, ja heidän teoksiaan esitetään urkukonserteissa vuoden 2023 aikana.

Sävellyskilpailussa on kolme eri sarjaa: orkesterikonsertot, kamarimusiikkiteokset ja soolourkuteokset. Kilpailun tulokset tulevat julki keväällä 2022.

Kilpailun tuomariston johdossa on Kaija Saariaho. Muut tuomariston jäsenet ovat ylikapellimestarit Nicholas Collon ja Susanna Mälkki, säveltäjät Francesco Filidei (Italia), Maija Hynninen ja Olli Kortekangas sekä urkurit Jan Lehtola, Susanne Kujala ja Olli Porthan.