Muusikonuransa lopettanut Vesa Ranta jatkaa synkän ilmaisun parissa myös Sentencedin jälkeen – vain formaatti on vaihtunut

Vesa Rannan valokuvanäyttely 19.–30.1. Creat Spacessa Helsingissä.

16.01.2018

Vesa Ranta tunnetaan parhaiten Sentencedin rumpalina. Sentencedin kuoppaamisen jälkeen Ranta rummutti The Man-Eating Treessä, kunnes ilmoitti lopettavansa muusikonuransa syksyllä 2017.

Ranta keskittyy nykyään valokuvaukseen – taiteenala, josta hänellä on myös jo meriittejä. Ranta on tehnyt kansitaidetta monelle metallibändille, hänen töitään on ollut esillä näyttelyissä ja hänen kuvaamasta Reunalla-projektista kustannettu kirja oli ehdolla Tieto-Finlandian saajaksi viime vuonna. (Synkähköä on suomalainen tietokirjallisuus: Riitta Kylänpään Linkola-elämäkerta vei palkinnon.)

Reunalla on Rannan ja toimittaja Jenni Räinän projekti, joka pyrkii vastaamaan kysymykseen: keitä syrjäseuduilla sinnittelee, miksi he asuvat kaukana kaikesta ja kuinka he pärjäävät? Tätä varten Ranta ja Räinä kiertelivät kaksi vuotta Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan katvealueilla ja sivukylien asukkaiden luona.

”Yhä uudes­taan vierailuilla nousi esiin kysymys siitä, vieläkö syrjäinen maaseutu on osa hyvinvointiyhteiskuntaa. Lääkärin ja sairaanhoitajien palveluiden saatavuus on heikkoa kuntakeskuksissakin, saati sitten sivukylillä. He pärjäävät, jotka ovat terveitä. Sivukylien väestöstä suurin osa on kuitenkin ikääntyneitä. Miten heidän tulevaisuudessa käy?”, projektista kerrotaan.

Aiemmin Oulussa nähty Reunalla-näyttely saapuu nyt Helsinkiin. Valokuvanäyttely on esillä 19.–30.1. Creat Spacessa Punavuoressa. Lisätietoja löytyy Facebook-sivulta.

”Vierailu reunalla jättää pohdittavaksi, millainen sata­vuotiaan Suomen maaseutu tulevaisuudessa on.”

Lisää luettavaa