Nick Caven säveltäjätoveri Warren Ellis kertoo Tie-elokuvan soundtrackin tekemisestä

07.02.2010

The Bad Seedsin ja Grindermanin maanisena viulistina tunnettu Warren Ellis työskentelee Nick Caven rinnalla myös soundtrack-säveltäjänä.

Teksti: Manu Haapalainen, kuva: Steve Gullick

Sanotaan mitä sanotaan, joulukuussa Suomen-ensi-iltansa saaneen Tie-elokuvan vahvuus on tunnelma. Ja sitä Nick Caven ja Warren Ellisin soitto tukee täsmällisesti. Ellis kuvailee soundtrackin luomiseen liittyvää työprosessia, ja saa sen kiinnostavasti kuulostamaan mykkäfilmin säestämiseltä.

”Saimme yli vuosi sitten studiomme valkokankaalle elokuvan aika pitkän raakaleikkauksen. Soittelimme sitten päivät pitkät sen päälle, ja vähitellen valikoimme parhaat ideamme”, viulisti kertoo.

”Näin filmin aivan muutama päivä sitten ensi kertaa sitten tuon raakaversion. Oli todella yllättävää nähdä, mitä pätkiä he olivat käyttäneet – ja mitä irrottaneet alkuperäisestä yhteydestään. Itse elokuvakin oli nyt lyhempi, ja tapahtumien järjestystä oli muutettu.”

Mikä jaksaa viehättää elokuvamusiikin tekemisessä, täydellisessä taustaan sulautumisessa?

”Taiteellista vapautta ei tosiaan ole, siinä on osa suurempaa koneistoa kuin osaa edes kuvitellakaan”, Ellis aloittaa.

”Ja kun teemme bändilevyjä, ei kukaan ulkopuolinen koskaan tule puuttumaan mihinkään. Koskaan. Toisaalta on vapauttavaa juuri se, että elokuvajutuissa ei ole lopulta vastuussa oikein mistään. Huomasin, että juuri se sai meidät välillä irrottelemaan studiossa.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 2/10.

Lisää luettavaa