Nirvanan Nevermind-albumin kansikuvasta käyty oikeuskiista on loppuunkäsitelty – erikoinen tapaus päättyi bändin eduksi

Asiaa puitiin oikeudessa jo kolmatta kertaa.

04.09.2022

Nirvanan Nevermind-albumin kansikuvan lapsi, nykyisin 31-vuotias Spencer Elden haastoi yhtyeen oikeuteen ensimmäisen kerran elokuussa 2021.

Eldenin mukaan vuonna 1991 ilmestyneen levyn kansikuva, jossa hän esiintyy alastomana vauvana, on rinnastettavissa lapsipornoon. Elden väitti, että kuva otettiin ja sitä käytettiin vastoin hänen tahtoaan. Blabbermouth-sivuston mukaan valokuvaussessio kesti noin 15 sekuntia ja siitä maksettiin 200 dollarin kertakorvaus.

Syytteet on hylätty jo kahdesti, mutta Elden on muuttanut lausuntoaan ja laittanut jutun uudelleen vireille. Nyt kolmannella yrityksellä tuomari hylkäsi tapauksen ja päätti, että syytteen nostamisessa on kulunut liian pitkä aika. Asiasta uutisoi Rolling Stone.

”On selvää, ettei Elden tehnyt valitusta kymmenen vuoden sisällä siitä, kun hän sai tietää väärinkäytöstä. Oikeus päättää, että kanne on nostettu liian myöhään”, tuomari kirjoitti päätöksessään ja totesi, että olisi turhaa antaa Eldenille neljäs mahdollisuus muuttaa valitustaan.

Nirvanaa edustanut lakimies kertoi Reutersille heidän olevan iloisia siitä, että ”tämä turha tapaus on saatettu nopeasti lopulliseen päätökseen”.

Elden on kertonut kansikuvan tuottaneen hänelle kärsimystä koko elämänsä ajan. Erikoisinta kuviossa onkin se, että hän on itse hakenut julkisuutta tuomalla ilmi olevansa albumin kannessa esiintyvä lapsi.

Elden on esiintynyt rahaa vastaan valokuvissa, joissa hän on uima-altaassa alkuperäisen kansikuvan hengessä. Hän on myynyt nimikirjoituksellaan varustettuja kopioita albumista eBayssä, ja hänellä on jopa Nevermind-tekstitatuointi rinnassaan.

Lisää luettavaa