Nisse M: Access All Areas, kunnes et

Valetoimittaja vauhdissa!

Rakkaat lukijat! Kuten tiedossanne lienee, aurinko on omiaan kasvattamaan suomalaisen itsetuntoa ja -varmuutta kuin spägälaini oululaisen lommoposken imutehon ulottuvilla. Kun nyt luistelemme jo syksyn pimeydessä Cheekin sammutettua valot, yrittäkäämme roikkua vielä hetkisen ajan kiinni kesäisessä lämmössä.

Nokkelimmat tivannevat jo: kuinkahan se muka onnistuu? Kikkailut sikseen. Suorastaan sadunomainen tositarina suomalaisesta sisusta, kekseliäisyydestä ja innovoinnista tehnee tehtävänsä.

Olipa kerran festivaali, joka tuli hyppysissäsi pitelemän aviisin tietoisuuteen vasta tapahtuman edustajan kyseltyä, josko Rumban raportti olisi jo valmis. Paikan päällä oli Petri Nygårdin ja muutaman muun ”alan konkarin” elikkäs reliikin lisäksi otus, jonka nimeä Nisse ei saa poliisin mukaan painaa lehteen. Tämä elämän toimittajakoulun alumni oli esitellyt itsensä, kuten varmaan arvaattekin, Rumban toimittajana, tuona mediamaailman ravintoketjujen kärkinimenä. Ja koska musiikkimedian pyörittäminen on tunnetun vakavaraista touhua, toimittajalla oli tietenkin mukanaan horjuva entourage assistentteja.

Ilmeisesti tapahtumaa, kuten myös yllekirjoittanutta, oli kiinnostanut nähdä millaisiin journalistisiin urotekoihin tämä johtaisi. Jos tämä olisi edm-kappale, kuten niin moni ihmiselämä on, nyt olisi dropin aika. Akkreditointinne on hyväksytty! Pressipassi kaulaan ja paskaa housuun! Torinrannassa tavataan!

Tietenkään elämä musiikkijournalismin etulinjassa ei ole ainoastaan ilmaisen viinan lipittämistä. Se ei ole sitä nimittäin laisinkaan. Etenkään pohjoispohjanmaalaisella pikkufestivaalilla. Arvon skribentille tämä kävi selväksi turhan myöhään, jos silloinkaan. Apua ei ollut tiedustelemisesta, vaatimisesta tai äänen korottamisesta. Ei edes siitä, että änkeytyisi artistibäkkärille, koska eiköhän ainakin Nygårdin Petrin jääkaapista löydy jallu, kossu ja kalja.

Ilmeisesti soppaa oli jostain löytynyt, kenties omakustanteisesti, sillä omine lupineen operoiva delegaattimme turvautui jokaisen soseessa työskentelevän journon parhaaseen ystävään, ei muistivihkoon vaan älypuhelimen kameraan. Ja kuten hyvin tiedätte, noilla vehkeillä saa uniikkia sisältöä, kunhan kiipeää kesken keikan lavalle kuvaamaan! Legendaarisen skribentin ja Industry Awards -ehdokkaan Teppo Vapauden ideologiaa mukaillen: ”Meitä yhdisti halu ellei jopa pakottava tarve, kutsuttakoon sitä intohimoksi, luoda jotain omaa ja uutta ilman kompromisseja. Valokuvata kaikki kohteemme itse.”

Kun lavainsidenttejä, takahuoneselkkauksia ja muuta erittelemätöntä sohlottamista ja mohlottamista oli katseltu tarpeeksi, festivaali päätti, että ça suffit ja rajoitti lehdistönvapautta kantamalla työn raskaan raatajan turva-aitojen taakse. Tässä vaiheessa intohimottomampi olisi tyytynyt kohtaloonsa ja todennut, että levyarvioafäärit jääkööt, mutta ehei! Koska journalistin ohjeissa ei erikseen mainita uhkausviestien lähettelyä tapahtumajärjestäjille tai artikkeleiden kohteelle, sekin kortti oli käännettävä.

Ainakin yllekirjoittaneelle tulee mieleen muutama valetoimittajaa arvostetumpi ja vaikutusvaltaisempi valeammatti – ja niin oli tullut myös tarinamme keskiössä operoivalle henkilölle, jonka mittavasta Facebook-kaveripiiristä löytyi useampi suomalaisen rap-musiikin parissa vaikuttava taho aina etelästä pohjoiseen. Ytimekkään kyselykierroksen perusteella sankarimme tunnettiin – mutta ei henkilökohtaisesti – niin promoottorina kuin ties minä ”skenen” toimijana. Varsinainen aktiivimallin esimerkkihenkilö!

Tuoreimpana työtittelinä ex-valetoimittajamme internet-tileillä komeilee SomeKonsultti! Vanha reportterinne ei tietenkään tunne mitään sosiaalisen median etikettejä eikä näillä liksoilla niitä googlaa, mutta konsulenttia konsultoitakoon sen verran, että jos otat selfien – poliisin, siis ihka oikean eikä toripolliisin, mukaan – lievällä petoksella hankittu laminaatti kaulassasi, siitä ei kannata lisätä kuvaa julkisille tileille. Saati käyttää sen yhteydessä tunnistetta #rumba, sillä lyhyt on petkutuksen tie: tämän aviisin internet-tilit ovat kuubalaistyyppisistä tanssisyistä muotoa #rumbalehti.

Kuka sanoi ettei totuus olisi tarua ihmeellisempää?