Nostalgiannälkäisille videokatsaus vuoteen 1988 – Nirvana soittamassa tyhjässä kaupassa sekä haastattelussa huippusuosittu Stone

Pian kolmen vuosikymmenen takaisissa videoissa Yölinja -ohjelmassa haastatellaan Stonea ja kellaribändi Nirvana nauhoittaa promovideota tyhjässä elektroniikkakaupassa.

06.07.2017

Vuonna 1988 vielä Ted Ed Fredinä tunnettu Nirvana oli juuri nauhoittanut ensimmäisen demonsa. Äänitteen tueksi yhtye meni sulkemisajan jälkeen paikalliseen elektroniikkakauppaan kuvaamaan musiikkivideota.

Esityksestä on aiemmin nähty lyhyitä pätkiä, mutta nyt kokonaisuudessaan 17 -minuuttinen nauhoite on päätynyt ensimmäistä kertaa Youtubeen.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia ovat muun muassa uusintaotokset Kurt Cobainin liitävästä sisääntulosta, Cobainin ja basisti Krist Novoselicin soitto taustanauhojen päälle sekä hyvin diy-henkinen valoshow. Yhtyeen rumpalina toimi sittemmin Melvinsissä tunnetuksi tullut Dale Crover.

Nirvana ja grunge saivat odottaa maailmanlaajuista suosiotaan Seattlessa vielä hetken, sillä tuohon aikaan valttia olivat pop ja hardrock. Hiphopin rinnalla heavy metal oli vakiinnuttanut jalansijaansa vuosikymmenen vaihteesta asti, ja alkoi nyt haarautua entistä nopeampiin, saastaisempiin ja mahtipontisiin alamuotoihinsa. Neljännen albuminsa vuonna 1988 julkaisivat muun muassa Slayer, Metallica ja Anthrax.

Samaan aikaan kotimaassa thrash ja speed metalin lippua rapakontakaisten suuruuksien vanavedessä kantoi keravalainen Stone.

Debyyttipitkäsoitto Get Stoned oli ilmestynyt keväällä ja kivunnut Suomen virallisen listan kärkikymmenikköön. Levy siivitti yhtyeen kiertueelle Yhdysvaltoihin asti, mutta ensin oli tahkottava läpi ensimmäinen festivaalikiertue Suomen suvessa. Yölinjan haastattelussa Matti Grönberg tiedustelee nuorelta yhtyeeltä tunnelmia keikkakesän tiimellyksessä.

Lisää luettavaa