Onko tässä Suomen Ghost? (Ei ole.)

Ghost perustettiin Linköpingissä 2008, kun taas Circle perustettiin Porissa 1991. Eroavaisuudet yhtyeiden välillä eivät lopu tähän.

Ghostin kolmesta albumista kaksi viimeistä ovat olleet jättimenestyksiä. Circlen noin viidestäkymmenestä pitkäsoitosta IFPI:n keräämissä tilastoissa jonkinlaisia listasijoituksia on kolmella.

Listaa voisi jatkaa, mutta mietitäänpä onko bändeissä mitään yhteistä.

Ghostin nokkamiehenä on paavimainen Papa Emeritus, joka saa albumi albumilta uuden järjestysluvun nimensä perään, ikään kuin uuden inkarnaation merkiksi. Muut yhtyeen jäsenet varjelevat anonymiteettiään ”nimettöminä ghouleina” naamareissaan ja kaavuissaan. Circlen nokkamiehenä on tennispelaajaa muistuttava Präpi, joka on tunnettu joillain levytyksillä myös eräällä toisella nimellä. Circlen jäsenet, ”luuserit”, verhoutuvat spandexiin ja niitteihin ja geneerisiin suomalaisnimiin.

Ghost esittää hurjaa occult rockia, jossa ruotsalaiset popmelodiat paiskaavat kättä mieltä nostattavan sanoman kanssa. Circle on ehtinyt esittää lähes kaikkia ihmisen tuntemia musiikkityylejä, mutta on nyt löytänyt hurjan occult rockin. Pian ilmestyvällä Kummitus-seiskatuumaisella porilaiset popmelodiat paiskaavat kättä mieltä nostattavan sanoman kanssa.

Onko tämä kulttuurillista omimista? Yritys päästä Metallican lämppäriksi? Median ja yleisön vedätystä? Käpäytys? Tankki täyteen? Kuuntele Hän on alta!