Päivän suru-uutinen: Tupac-hologrammi on poistunut keskuudestamme

Tupac Shakurin hologrammi on historiaa, kertoo CNN.

Viitisen kuukautta sitten kohahduttanut Tupac-hologrammi on mennyttä. Hologrammista vastaava Digital Domain on nimittäin mennyt konkurssiin. 20-vuotias yhtiö oli suunnitellut jopa Tupacin viemistä kiertueelle, vaikka projektista vastannut Dr Dre julistikin jo huhtikuussa, että Tupac-esitys tehtiin vain Coachella-festarille, eikä sitä nähtäisi uudelleen.

Digital Domain -yhtiö tunnetaan muun muassa Titanic ja Pirates of the Caribbean -elokuvien erikoistehosteista. Yhtiötä oli aikoinaan perustamassa muun muassa Titanicin ohjannut James Cameron. Oikeuspäätöksen jälkeen valtaosa Digital Domainen omaisuudesta siirtyy sijoitusyhtiö Searchlight Capital Partnersin omistukseen erittäin huokeaan hintaan.

Tupacista on puhuttu mediassa tiiviisti ”hologrammina”, vaikka jo huhtikuussa Ars Technica -lehti julkaisi artikkelin, jonka mukaan kyseessä ei itseasiassa ollut hologrammi, vaan ”Pepper’s Ghost” -tekniikalla toteutettu optinen illuusio, jonka pääperiaate on ollut olemassa jo 1500-luvulta lähtien. Ars Technican juttua ei netistä löydy, mutta Forbesin artikkelin voit lukea tästä. Forbes myös muistuttaa, että Frank Sinatra herätettiin henkiin samalla periaatteella jo vuonna 2003 – vaikkakaan ei ilmeisesti digitekniikalla höystettynä.

Tässä vielä muistin virkistykseksi tuo Tupacin Coachella-esitys.