Palefacen käsikirjoittama suomiräp-näyttely on auennut – räppäriltä myös uusi julkaisu

Biisi sai uuden version, sanoma säilyi.

10.11.2023

Palefacen käsikirjoittama Jou! – 40 vuotta suomiräppiä -näyttely avautui torstaina 9. marraskuuta Helsingin Pasilassa sijaitsevassa Musiikkimuseo Famessa. Näyttely on esillä 12. toukokuuta 2024 asti ja lisätietoja siitä löydät täältä.

“Näyttely on parin vuoden työn tulosta. Esillä on muun muassa laitteita, kledjuja ja muuta esineistöä vuosien varrelta. Erityisen hienoa on esitellä yleisölle ensimmäistä kertaa nähtävää kuvamateriaalia esimerkiksi Suomen ekoista hiphop-bileistä vuodelta 1986”, Paleface eli Karri Miettinen kertoo.

Maaliskuussa uuden Autofiktio-albumin julkaissut artisti laittoi torstaina pihalle myös uutta musiikkia. Julkaistu biisi on uusi versio levyltä löytyvästä Jonain päivänä -kappaleesta. Julkaisu sai alkunsa kesäkuussa räppäri ja biitintekijä Eeteen Twitch-kanavalla järjestetystä remix-kilpailusta, johon saapuneiden osallistujien joukosta Jonain päivänä (Likis Remix) nousi esiin.

“Halukkaille oli tarjolla neljän Autofiktio-kipaleen acapellat ja valmiita remixejä kilpailuun tuli kolmisenkymmentä. Kuopiolainen Likis lähetti remixin, joka kiinnitti heti huomiomme. Hidas räppibiisi muuttui Likiksen käsissä tuplatempolla jyrääväksi punk rockiksi! Miksasimme kappaleen valmiiksi tuottaja Jesse Keihäsvuoren kanssa, joka soitti biisiin vielä lisäkitaroita. Kappale toimi, mutta jotain tuntui puuttuvan: livenä soitettu sähköbasso! Se on punk-biisin sielu ja ydin!”

“Otin välittömästi yhteyden Autofiktiollakin soittaneeseen bassokenraali Sami Yaffaan, joka ymmärsi yskän heti. Tehdään! Yaffa pompotti remixiin puuttuvan palasen: raivokkaan beislainin joka vie kuulijan suoraan vuoteen 1980, kun Yaffa aloitti punkkibasistin uransa liittymällä Pelle Miljoonan yhtyeeseen. Kappaleen viesti säilyy ennallaan: emme voi hyväksyä minkäänlaista syrjintää tai kiusaamista kouluissa tai niiden ulkopuolella”, Paleface kertoo.

Kuuntele biisi alta.

Lisää luettavaa