Paljasta Arttu Wiskari -fanit ystäviesi joukossa – Facebook-linkki on rokkipoliisin paras ystävä

Hipsterin Facebookissa vaanii aina vaara: ystävät, jotka tykkäävät samasta musiikista kuin kansakunnan enemmistö. Kuvittelivatko he voivansa välttyä jäämästä kiinni?

Kuva: Warner

Evolver.fm-musiikkisovellussivusto sai ongittua ties mistä netin uumenista näppärän vinkin, jolla jokainen kenkiintuijottelija voi yhdellä klikkauksella selvittää, onko Facebook-ystävien seassa kavahdettavia Nickelback-faneja. Temppu on yksinkertainen eikä se edellytä minkäänlaisten epämääräisten ohjelmien asentamista – toiminto on itse asiassa sisäänrakennettu ominaisuus Facebookissa.

Idea on siinä, että laaditaan linkki…

https://www.facebook.com/browse/friended_fans_of/?page_id=

… ja lisätään perään halutun/inhotun artistin fanisivun id-numero.

Siis, jos halutaan Evolverin tavoin käräyttää kaikki kaveripiirin Nickelback-fanit, syötetään selaimen osoiteriville tämä:

https://www.facebook.com/browse/friended_fans_of/?page_id=6248267085

Toisin sanoen tämä linkki. (Klikkaa sitä; jos olet kirjautuneena Facebookiin, epämiellyttävä totuus lävähtää oitis silmillesi.)

Niksiä voi soveltaa rajattomasti. Onko mökkitietä ajettu jo tarpeeksi? Paljasta Arttu Wiskarin ihailijat klikkaamalla tätä.

Mutta kuinka id-numeron saa sitten selville, kysytte. Helposti! Joillakin FB-sivuilla on yhä pitkä numerosarja häntänään. Arvaatte aivan oikein: se on myös sivun id-numero. Entä jos lukurimpsua ei ole? Tällöin turvaudutaan oivaan graph.facebook.com-sivuun. Otetaan malliksi vaikkapa suomalaisen poptaivaan uusi tulokas, PistePiste. Artistin FB-sivun osoite on facebook.com/pistepisteofficial. Tiedon avulla muodostetaan tämänsisältöinen linkki:

http://graph.facebook.com/pistepisteofficial

Ja voilà, ensimmäiseltä riviltä saadaan id-numero, jonka avulla voidaan koota PistePisteen seuraajat.

Lopuksi pari valmista linkkiä, jotka auttavat alkuun ystävälistojen karsimisessa: