Parikymppisten elämää Kalliossa – pääosassa myös musiikkivalinnat

Tänään televisiossa alkavassa Aikuiset-sarjassa kuullaan monipuolisesti hyvää musiikkia.

01.04.2019

Oona on miettinyt jo pitkään laittavansa viestiä kiinnostuksensa kohteelle Kuismalle. Tekstaria on sparrailtu yhdessä parhaan kaverin Artun kanssa ja vihdoin parin drinkin jälkeen Kaikussa Oona rohkaistuu ja päättää lähettää viestin. Tällä välin Arttu on ehtinyt todistaa, kuinka Kuisma suutelee intohimoisesti kaunista, nuorta tyttöä. Arttu yrittää pelastaa tilanteen, mutta tekstiviesti ehtii lähteä. Tämä kaikki on Oonalle liikaa. Tajunnan hämärtyessä Coolion Gangsta’s Paradise alkaa soida. Oonan on päästävä pois, äkkiä. Oona heittäytyy Artun syliin ja Arttu kantaa ystäväänsä pois. He poistuvat klubilta dramaattisesti samalla kun Stevie Wonderilta sämplätyt ikoniset syntikkajouset vinkuvat. Oonan ja Kuisman katseet kohtaavat hidastetussa kohtauksessa…

Millainen olisi elokuva tai tv-sarja ilman musiikkia?

Musiikin avulla monet kohtaukset saavat värikkyyttä ja vivahteita. Oikeiden biisien valinta on Aikuiset-sarjan käsikirjoittajan ja music supervisorin Anna Brotkinin mukaan prosessi, joka jää ikävän usein valmistumisen viime metreille. Aikuiset-sarjassa näin ei kuitenkaan käynyt.

”Sovin heti alkuun meidän tuotajan Pietari Vappulan kanssa, että musiikille varataan oma budjettinsa. Kun kirjoitetaan sarjaa parikymppisistä kalliolaisista, niin on tärkeää, että musiikki kuvaa heidän maailmaansa. Sarjassa on muutenkin viittauksia populaarikulttuuriin. Hahmot käyvät esimerkiksi bileissä ja kahviloissa. Olisi outoa, jos musiikki ei soisi”, Brotkin kertoo.

Etukäteen suunniteltu budjetti mahdollistaa monipuolisemmat musiikilliset valinnat, jolloin ei Brotkinin mukaan tarvitse turvautua pelkkään katalogimusiikkiin.

”Aloin miettiä biisivalintoja sarjaan jo todella aikaisessa vaiheessa. Aina aloittaesani uuden kirjoitusprojektin, luon rönsyilevän Spotify-listan, johon lisäilen sellaisia biisejä, jotka voisivat soida kyseisessä maailmassa”, sanoo Brotkin.

Hän kertoo rakastavansa r&b:tä ja räppiä ja halusi tuoda paljon kyseisten genrejen biisejä sarjaan. Brotkinin omat mieltymykset näkyvät myös soul-valinnoissa ja ranskalaisissa kappaleissa. Sarjassa kuullaan myös kotimaisia artisteja, kuten Ibe, Alma ja Ruusut.

Oikein valittu biisi voi Brotkinin mukaan parhaimmillaan avata jotain uutta katsojalle.

”Biisiä valitessa yritän välttää sitä, että lyriikat kertoisivat juuri siitä asiasta, josta myös kohtaus kertoo. Esimerkiksi nelosjaksossa, kun Arttu kantaa Oonaa Kaikun tanssilattian läpi ja taustalla soi Gangsta’s Paradise. Biisi kuvaa päähenkilön todella subjektiivista näkemystä siitä, mitä on tapahtunut. Klassikkobiisi tuo kohtaukseen ironiaa ja tietyn huumorin levelin”, hän kuvailee.

”Toisaalta Iben Rakastuminen-biisi soi taustalla kohtauksessa, jossa hahmot rakastuvat toisiinsa. Mutta se sopi siihen niin hyvin, että halusin käyttää sitä. Pyrin kuitenkin välttämään itsestäänselvyyksiä”.

Brotkinin mielestä biisivalinnat ovat oikeita siinä vaiheessa, kun ne sopivat maailmaan niin hyvin, että jäävät ikäänkuin huomaamattomiksi.

Aikuiset ilmestyi kokonaisuudessaan Yle Areenaan 15.3. ja sarjalla on jo yli puoli miljoonaa katselukertaa.

”Olen häkeltynyt, kuinka hyvää palautetta sarja on saanut. Monet kertovat tunnistavansa siitä itsensä tai kaverinsa. Myös sarjan musiikkia on kehuttu paljon ja monet kyselevät, että miten biiseihin on ollut varaa. Onhan se kallista, mutta kyse on valinnoista”, Brotkin kertoo.

Aikuiset-sarja alkaa tänään 1.4. Yle tv 2:lta kello 21. Yle Areenassa sarja on katsottavissa kokonaan.

Sarjan musiikki Spotify-soittolistana:

Lisää luettavaa