Perttu Häkkisen säätiö palkitsi Avaruusromua-ohjelman toimittaja Jukka Mikkolan

Mikkola on Vuoden Valonkantaja.

Tatu Hiltunen

Avaruusromua -ohjelman toimittaja Jukka Mikkola on Vuoden Valonkantaja. Perttu Häkkisen säätiö jakoi tunnustuksen nyt toista kertaa. Vuonna 2019 perustetun säätiön ensimmäisen tunnustuksen sai Läjä Äijälä.

”Piskuinen säätiömme on jakanut tänä vuonna jo erityisiä korona-apurahoja marginaalikulttuurin ja -tutkimuksen parissa toimiville ihmisille tai tahoille sekä mesenoinut drum & bass Suomi kokoelmaa The First Wave Of Drum & Bass In Finland”, säätiöstä kerrotaan.

Mikkolan palkitsemista perustellaan seuraavin sanoin:

”Suomi on perinteisesti ollut sähkökitaramaa, joten syntetisaattorimusiikki ja erityisesti sen marginaalisemmat ilmiöt ovat jääneet täällä peräpohjolassa lapsipuolen rooliin. Toimittaja Jukka Mikkola ja hänen Avaruusromua-ohjelmansa kamppailivat edellä mainittua asiantilaa vastaa Ylen taajuuksilla kolme vuosikymmentä: ensiksi Radiomafiassa, sitten YLE Q:ssa ja lopulta Yle Radio 1:ssä.”

”Mikkolan tavaramerkkejä olivat samettisen pehmeä ääni ja polveilevat ajatukset, joissa hän tarkkaili olemassaolon luonnetta ja etsi nykyajan henkeä. Niiden siivittämänä Avaruusromua tarjosi kuulijoille syntetisaattorimusiikin uranuurtajien säveltaidetta, mutta myös obskuureja artisteja, joiden syntetisaattoreiden surina ei olisi voinut soida missään muussa radio-ohjelmassa. Jukka Mikkolan Avaruusromua muuttui vuosien varrella alakulttuuri-instituutioksi, jolle ei löydy vertailukohtaa Suomesta.”

”Avaruusromua hiljeni kesäkuussa 2020, kun Jukka Mikkola siirtyi viettämään ansaittuja eläkepäiviä. Perttu Häkkisen säätiö kunnioittaa Mikkolan elämäntyötä alakulttuurin parissa ja nimeää hänet uuden vuosikymmenen ensimmäiseksi Valonkantajaksi. Perttu Häkkisen säätiö jakaa Valonkantaja-palkinnon vuosittain alakulttuurin parissa merkittävää työtä tehneelle henkilölle tai henkilöille.”

Säätiö jatkoi myös apurahoja, joita saivat Aleksi Pohjavirta Hilly-Billy Hits the Railroad -dokumentin tekemiseen, Tea Holm kirjalliseen työskentelyyn, Vesa Iitti Valonkantajat-kirjan kääntämiseen ja Oskar Tunderberg Undergroundin spektaakkeli: Suomalainen underground 2010-luvulla -pro gradu -tutkielman
tekemiseen.