Phil Anselmo soittaa Manowaria – ja pari muuta harvinaisempaa esitystä Pantera-suuruudelta

29.05.2013

Phil Anselmo on ehtinyt moneen mukaan. Kaikki muistavat herran kunniakkaan taipaleen Panteran matkassa, mutta Anselmon bändihistorista löytyy kaksinumeroinen määrä projekteja, joiden mukana möreä-ääninen laulaja on levyttänyt. Esittelemme nyt Anselmon menneisyydestä muutamia vähälle huomiolle jääneitä kappaleita ja projekteja. Artistin seuraava julkaisu on heinäkuussa ilmestyvä soololevy Philip H. Anselmo and the Illegals -nimikkeellä.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Phil Anselmo

1. Anal Cunt: Gloves of Metal (1996) (Manowar cover)
Edesmenneen Seth Putnamin johtama pahamaineinen grindcore-yhtye Anal Cunt äänitti coverin Manowarin Gloves of Metal -biisistä 40 More Reasons to Hate Us -levylleen. Anselmo oli mukana karjumassa kuudellatoista levyn 41:stä biisistä (muun muassa sellaisilla herkillä slovareilla kuin I Noticed That You’re Gay ja You’re a Fucking Cunt), ja Manowar-esityksellä herra soittaa myös kitaraa. Mitähän Joey DeMaio on tästä tuumannut?

2. Eibon: Mirror Soul Jesus (2000)
Anselmo on tämän tästä julistanut rakkauttaan black metalia kohtaan, ja hänen vaikutelistallaan näkyy pitkä rivi alan bändejä aina muinaisista Venomista ja Hellhammerista lähtien. Ei siis ihme, että kaveri on ujuttautunut alan miesten seuraan myös musisoimismielessä. Eibon olisi voinut olla kova tapaus, olihan kokoonpano kunnioitettava paketti metallimiehiä: Anselmon lisäksi yhtyeeseen kuuluivat Mayhemin entinen laulaja Maniac, Satyricon-johtaja Satyr, Darkthronen Fenriz ja death metal -suuruus Necrophagian solisti Killjoy. Bändi kuitenkin katosi heti ensimmäisen, alla olevan singlensä jälkeen.

3. Necrophagia: Cannibal Holocaust (2001)
Killjoyn ja Anselmon yhteistyö yltää Eibonin ulkopuolellekin. Kaksikko työskenteli myös lyhytikäisessä Viking Crown -projektissa, kokeilivat kimpassa levybisnestä ja mikä huomattavampaa, Anselmo oli kitaristina Anton Crowley -nimellä ise Necrophagiassa vuosina 1997–2001. Projektiin tuo herttaisen säväyksen sellainenkin seikka, että Anselmon tuolloinen vaimo Stephanie ”Opal” Weinstein oli hänkin jonkun aikaa mukana yhtyeessä kosketinsoittajana. Necrophagia ei ole mikään helpoimmin sulateltava bändi, ja orkesteri on julkaissut joitain uskomattoman kuvottavia videoita, joita ei herkkävatsainen mielellään katso. Niinpä tyydymme tässä pelkkään audioon.

4. Body and Blood: The Bird (2009)
Jotta homma ei menisi ihan örisemiseksi, laitetaan vähän akustisempaakin lähestymistapaa kehiin. Body and Blood on niin vähälle toiminnalle jäänyt tapaus, ettei siitä löydy kunnollisia merkintöjä oikein mistään. Anselmon oman Housecore Recordsin kokoelmalla on mukana yksi projektin biisi, mutta levy-yhtiön sivuillakaan ei anneta sen enempää vinkkiä kuin ”Honestly, we have no idea when this particular hidden treasure will be dug up”. ”Kätketty aarre” on tässä tapauksessa osuva määritelmä, alla oleva The Bird on varsin kova! Anselmo laulamassa ja kitaristina.

5. Phil Anselmo soittaa Anthraxin kanssa Slayeriä
Rehellisesti sanottuna tähän olisi ollut kivempi laittaa Anselmon roolisuoritus Saatanana The Manson Family -elokuvassa (2003), mutta kun siitä nyt ei löytynyt näytettä, niin pistetään kuriositeettina tällainen esitys. Revolver-lehden tämänvuotisessa Golden Gods -gaalassa saatiin lavalle vaikuttava tähtiryhmä metallimiehiä, kun Anselmo ja Pantera-basisti Rex Brown esittivät Anthraxin kanssa Panteran omaa This Love -ikivihreää ja lisäksi Slayerin Raining Bloodia. Kaikki tämä tehtiin tietenkin edesmenneen Slayer-kitaristin Jeff Hannemanin kunniaksi. RIP Hanneman!

Lisää luettavaa