Philip Glassin Akhnaten saa Suomen ensiesityksensä helmikuussa 2021

Akhnaten nähdään Suomessa.

Amerikkalaisen nykysäveltäjän Philip Glassin vuonna 1983 ilmestynyt teos Akhnaten saa Suomen ensiesityksensä Ooppera Skaalan ja Opera BOXin yhteistuotantona helmikuussa 2021.

Akhnaten suurtuotantoa esitetään Helsingin Aleksanterin teatterissa. Esityksen liput tulevat myyntiin perjantaina 15.5.2020.

Akhnaten kertoo n. 1350 e.a.a. Egyptiä 17 vuotta hallinneesta faarao Akhnatenista, joka toimi hallintokaudellaan muinaisen Egyptin kumouksellisena uudistajana. Libreton teokseen on luonut Glass itse yhteistyössä muiden kirjoittajien kanssa, ja libreton pohjana on käytetty mm. Akhnatenin omia tekstejä, muinaisen Egyptin Kuolleiden kirjaa sekä Vanhan Testamentin Psalmia 104. Esityksen orkestraatiossa säveltäjän hypnoottista ja ritualistista aikamatkaa säestää neljä kosketin- ja kolme lyömäsoittajaa.

25-vuotistoimintavuottaan juhliva Ooppera Skaala on tuottanut useita Glassin muita teoksia Suomen ensiesityksinä. Akhnatenin suurtuotantoon mukaan tulee helsinkiläinen vapaan kentän oopperatoimija Opera BOX.

Molempien oopperaryhmien oma ensemble on tekijätiimissä mukana. Oopperan ohjaavat yhteistyössä Opera BOXin ja Ooppera Skaalan vakiohjaajat Ville Saukkonen ja Janne Lehmusvuo, ja sen johtaa kapellimestari Jonas Rannila. Teoksen lavastus on niin ikään Lehmusvuon käsialaa ja puvustuksesta vastaa Joona Huotari. Koreografina toimii Laura Humppila. Oopperan nimiroolissa kuullaan unkarilaista nuorta, Suomessakin opiskellutta kontratenoria Zoltan Daragoa. Muissa rooleissa kuullaan maamme eturivin laulajia.

Esitykset Aleksanterin teatterissa:

to 18.2.2021 klo 19

la 20.2.2021 klo 19

su 21.2.2021 klo 16