Pidä huivista kiinni, Scott Walker! Aki Kaurismäki maittaa arvoitukselliselle lauluntekijälle

10.12.2012

Vastikään ensimmäisen uuden albumin kuuteen vuoteen julkaissut muusikko otti kaksi suomalaisohjaajan elokuvaa elokuvalevittäjän tilaamalle listalle.

Kuva: Pirkanmaan elokuvakeskus

Jokseenkin mystinen laulaja-lauluntekijä, Scott Walker, ei malttanut odottaa kuin kuusi vuotta julkaistakseen uuden levyn. Bish Bosch ilmestyi viikko sitten. Vuonna 2006 ilmestynyttä The Drift -levyä oli luomakunta saanut kärkkyä sentään yhdentoista pitkän vuoden ajan.

The Quietus -lehti teki Walkerista juuri Suomen itsenäisyyspäiväksi järkälemäisen henkilökuvan ja haastattelun. Toimittaja John Doran tiivistää vuonna 1943 syntyneen muusikon uran neljään jokseenkin erilaiseen vaiheeseen: ura parhaimmillaan Beatlesiakin suositummassa Walker Brothers -yhtyeessä, huikaiseva sooloura melankolisten ja melodramaattisten (muiden muassa Jacques Brelin) laulujen esittäjänä, alennustila alkoholisoituneena, radioystävällisenä kantrimuusikkona sekä hiukan yli viimeiset 25 vuotta avantgardistisena äänitaiteilijana.

Kuinka ollakaan melko lailla samaan aikaan levyjulkkareiden kanssa Walker pääsi esittämään osaamistaan toisessa hänelle rakkaassa taiteenlajissa, kertovat Pitchfork ja The Quietus tahoillaan. Brittein saarilla – ja valitettavasti vain siellä – toimiva elokuvien streaming-palvelu Curzon on Demand tilasi elokuvaintoilijana tunnetulta Walkerilta kymmenen leffan listan valikoimaansa.

Sinivalkoista leijonasielua lämmittänee tieto, että Walker otti mukaan peräti kaksi suomalaiselokuvaa, molemmat Aki Kaurismäeltä. Tulitikkutehtaan tyttö ei ole aivan yllättävä valinta, mutta Suomessa hiukan aliarvostettu Pidä huivista kiinni, Tatjana on myös luettelossa.

Tulitikkutehtaan tyttöä Walker kuvailee erityiseksi suosikikseen. Kaurismäki on hänen mukaansa ”Bresson with laughs”. Tatjanasta Walkerilla on sanottavana vain yksinkertainen totuus: ”A must for caffeine addicts everywhere” – elokuva, jota yksikään kofeiiniriippuvainen ei saa ohittaa.

Koko lista on seuraavanlainen. Nämä kymmenen elokuvaa jostain käsiinsä kaivamalla saattaa siis tavoittaa jotain Scott Walkerin sielunmaisemasta:

  • Theodoros Angelopoulos: O thiasos (1975)
  • Michelangelo Frammartino: Le quattro volte (2010)
  • Michael Haneke: Valkoinen nauha (2009)
  • Kenji Mizoguchi: Taru viimeisestä krysanteemista (1939)
  • Kenji Mizoguchi: Utamaro o meguru gonin no onna (1946)
  • Claude Chabrol: Kiveen kirjoitettu (1995)
  • Aki Kaurismäki: Tulitikkutehtaan tyttö (1990)
  • Aki Kaurismäki: Pidä huivista kiinni, Tatjana (1994)
  • Paolo Sorrentino: Il divo: La spettacolare vita di Giulio Andreotti (2008)
  • Béla Tarr & Ágnes Hranitzky: A torinói ló (2011)

Pannaan loppuun vielä viime kuussa ilmestynyt maistiainen uudesta albumista, niin kukaties Walkerin tuotantoa tuntemattomille kirkastuu, millaisesta musiikintekijästä on kyse.

Lisää luettavaa