”Pitäisikö siis vähemmän kuunnellun artistin saada enemmän tuloja yksittäisestä kuuntelusta?” – Jare Tiihonen puhui Helsingin Sanomille Spotifysta ja siitä tekeekö Cheek comebackin

Cheek ei tee comebackia.

05.12.2021

Joulukuussa 40 vuotta täyttävä Jare Tiihonen on antanut Helsingin Sanomille yksityiselämää ja elämäntilannettaan avaavan haastattelun. Kuukausiliitteessä julkaistussa laajassa haastattelussa Tiihonen puhuu avoimesti muun muassa sijoittamisesta, rakennuttamisesta ja musiikkibisneksestä.

Musiikin saralla kenties mielenkiintoisin ikuisuuskysymys Tiihosen ympärillä lienee se, tekeekö Cheek ikinä comebackia. Tähän Tiihosella on edelleen lyhyt ja ytimekäs vastauksensa ja se on ei. Hesarille hän kuitenkin paljastaa, että ajatus oli näennäisesti lähellä, kun jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen houkutteli esiintymään Leijonien kultajuhliin vuonna 2019. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Spotifysta Tiihosella riitti myös kerrottavaa. Hän muun muassa penäsi, että keskusteluun tarvittaisiin muitakin näkökulmia, kuin viittaaminen Anssi Kelan vuonna 2013 kirjoittamaan Facebook-päivitykseen siitä, kuinka paljon miljoonalla striimillä tienaa, toki nostaen hattua Kelalle rehellisyydestä.

Kelan päivityksessä kerrottiin tuolloin Levoton tyttö -kappaleesta. Vuonna 2021 miljoona striimiä ei ole enää varsinainen hittimittari, sillä ajat ovat muuttuneet. Nykypäivänä levyjä ei myydä entiseen tapaan vaan musiikkia kulutetaan digitaalisesti, tämä tuo mukanaan toistuvasti keskustelua suoratoistopalveluiden rojaltimaksuista. Tiihonen kertookin kummaksuvansa nykyisin käytävää keskustelua, jossa osa artisteista pitää Spotifya tulonjaon perusteella epäreiluna ja nostaa uuden näkökulman:

”Pitäisikö siis vähemmän kuunnellun artistin saada enemmän tuloja yksittäisestä kuuntelusta? Totuus on se, että artisti, joka ei tienaa kappaleillaan Spotifysta, ei olisi tehnyt niin levymyynnilläkään. Spotifyn kohdalla pitäisi puhua siitä, että myös kirjoittajien ja säveltäjien olisi saatava sieltä tuloja. Se asetelma on edelleen epäterve.”

Jare Tiihosella on perusteltua sananvaltaa musiikkibisneksestä ja samalla on myös päivänselvää, että Cheekin comebackille olisi edelleen tilausta. Vuonna 2017 viimeksi uutta musiikkia julkaissut artisti on edelleen Spotifyn kuunnelluimpia suomalaisartisteja – tänä vuonna Cheek oli Suomen Spotifyn toisiksi kuunnelluin. Haastattelussa Tiihonen kertoi tienaavansa edelleen Spotify-kuunteluilla 100 000 euroa vuodessa.

Laajan haastattelun löydät täältä.

Lisää luettavaa