PJ Harvey teki biisin 11 vuotta Guantanamossa lusineelle, nälkälakossa olevalle brittivangille

04.08.2013

Terrorismin vastainen sota on vaatinut toista miljoonaa uhria kansainvälisesti, kymmenentuhatta kuollutta amerikkalaista ja hiukan alle kahdeksansataa ”kuulusteluja” varten vangittua terrorismiepäiltyä, joista 166 on edelleen odottamassa kohtaloaan ja joista yksi on nyt ikuistettu lauluun.

Kuva: Universal

The Guardianin nettisivulla yksinoikeudella jaeltu Shaker Aamer -sinkku on PJ Harveyn yritys painostaa Yhdysvallat vapauttamaan 46-vuotias samanniminen perheenisä, joka sattuu olemaan myös Ison-Britannian kansalainen.

Aamerin vankeus on kestänyt jo kahdettatoista vuottaan – Suomessa siis puhuttaisiin melkein elinkautisesta – siitä huolimatta, että hänet on katsottu vapauttamiskelpoiseksi jo vuonna 2007 ja vaikka häntä vastaan ei ole nostettu syytettä saati tuomittu oikeudessa.

Guardianin mukaan Shaker Aamerilla on brittiläinen vaimo ja neljä Isossa-Britanniassa syntynyttä lasta, joista nuorinta hän ei ole koskaan edes tavannut. Kaikki asuvat Tootingissa, Etelä-Lontoossa. Ison-Britannian hallitus onkin toistuvasti vedonnut jenkkikollegoihinsa, jotta Aamer voitaisiin palauttaa kotimaahansa.

Four months hunger strike,
Am I dead, or am I alive?

Lehden sivulla julkaistiin myös kappaleen sanat, jotka viittaavat Shaker Aamerin ja usean muun guantanamolaisvangin neljä kuukautta jatkuneeseen nälkälakkoon. Tällä hetkellä tiettävästi puolet vangeista on nälkälakossa.

Nälkälakon vuoksi vankeja on pakkosyötetty. Koska kulunut kuukausi on ollut myös muslimien pyhä paastokuukausi ramadan, pakkosyöttöä on pidetty kaksinkertaisesti loukkaavana toimenpiteenä. Presidentti Barack Obaman hallinto on kuitenkin vakuuttanut, että uskonnollisista suvaitsevaisuussyistä vankeja on pakkosyötetty vain hämärän laskeuduttua.

PJ Harveyn Shaker Aamerin voi kuunnella tämän linkin takaa.

Lisää luettavaa