Populaarimusiikin Gershwin-palkinto viiden miehen jälkeen ensimmäistä kertaa naiselle

14.12.2012

Yhdysvaltain kongressin kirjaston tunnustus elämäntyöstä popin saralla jaetaan nyt viidettä kertaa.

Kuva: Wikimedia Commons

Melko harva taitaa edes tietää mitään koko palkinnosta – se on vasta viisivuotias. Kyseessä on kuitenkin arvovaltaisin tunnustus, minkä popmuusikko voi Yhdysvalloissa ja siten ehkä koko maailmassa saada. Palkinto nimettiin George ja Ira Gershwinin mukaan. Tavoitteenaan tunnustuksella on kunnioittaa muusikoita, jotka ovat tehneet elämäntyönsä iskusävelmien kanssa ja joilla on ollut syvällinen vaikutus koko kulttuuriin.

Palkinnon perusti Yhdysvaltain kongressin kirjaston johtaja James H. Billington vuonna 2007. Tänä vuonna palkinnon saa Carole King (s. 1942). Tiedon välitti ensimmäisten joukossa Billboard.

”Carole King on yksi aikamme vaikutusvaltaisimmista lauluntekijöistä”, Billington kirjoittaa kongressin kirjaston tiedotteessa.

Perusteluissa hehkutetaan lisäksi Kingin teosten kantamia viestejä yleisinhimillisistä rakkauden, ilon, kivun ja menetyksen tunteista. Hyvin monenlaisten esittäjien tulkintoina teokset ovat myös tavoittaneen laajoja yleisöjä.

Carole King kertoo olleensa aikoinaan erittäin tyytyväinen, kun Yhdysvaltain kongressin kirjasto alkoi kunnioittaa populaarimusiikin tekijöitä Gershwin-palkinnolla.

”Olen ylpeä ollessani viides tunnustuksen saaja ja ensimmäinen nainen näin arvovaltaisessa seurassa”, King ilmoittaa.

Aiemmat palkinnonsaajat ovat olleet Paul Simon (2007), Stevie Wonder (2008), Paul McCartney (2009) ja Burt Bacharach sekä Hal David (2011)

King ei toki ole missään vaiheessa jäänyt lepäilemään schlagereillaan, vaan keikkailee siinä missä muutkin. Viimeksi King on levyttänyt yhdessä James Taylorin kanssa – ja tietenkin myös julkaissut joululevyn männäjouluna.

Koska nuorimmat lukijat eivät välttämättä tunnista Carole Kingin nimeä, pannaanpa tähän alle näyte lauluntekijän liki tunnetuimmasta biisistä. Jos se auttaisi hoksaamaan, kenestä on kyse.

Lisää luettavaa