Punk ei ole kuollut! – lapsille suunnattu tietokirja valottaa kapinallisen musiikkilajin historiaa

Kirjan tarkoituksena on innostaa myös lukijaa toimimaan omilla ehdoillaan.

26.11.2018

Vuonna 1977 päivänvalon nähneellä punkrockilla on osansa myös suomalaisessa kulttuurissa, mutta aiemmin aiheesta ei ole kirjoitettu lapsille sopivaa tietokirjaa. Punkille ominaisen ”tee-se-itse”-toimitavan mukaan tämä epäkohta on kuitenkin nyt korjattu.

Pian ilmestyvä Mitä on punk? -opus valottaa 5-12 vuotiaille lapsille kyseisen musiikkigenren syntyä ja aatemaailmaa. Historian lisäksi kirja käsittelee myös punkrockin ideologiaa, jolle on ominaista kapinointi turhana pidettyjä sääntöjä vastaan sekä ajatus siitä, että kaikki voivat perustaa bändin tai pienlehden tai ilmaista itseään haluamallaan tavalla esimerkiksi laulaen, soittaen, piirtäen tai kirjoittaen. Tämän ajatusmaailman pohjalta lastenkirjan tarkoituksena on  innostaa myös lukijansa toimimaan omilla ehdoillaan.

Kirja julkaistaan osana Rosebud Booksin ja Suomen Rauhanpuolustajien uutta kirjasarjaa, joka kantaa nimeä Umpihanki. Sarja on jatkumoa Rauhanpuolustajien ja Liken Pystykorva-sarjalle, jonka 20 vuotta kestäneellä toiminta-ajallaan (1997-2017) julkaistiin yli 200 yhteiskunnallisiin aiheisiin ja politiikkaan pureutunutta teosta sekä keskustelua herättänyttä pamflettia.

Kirjan on kirjoittanut helsinkiläinen Timo Kalevi Forss, joka on paitsi kirjailija, myös muusikko ja toimittaja. Forss on kirjoittanut urallaan useita musiikkiaiheisia kirjoja, kuten Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Toverit herätkää – poliittinen laululiike Suomessa.

Kuvittajana toimii Aiju Salminen, joka on kuvittamisen lisäksi myös sarjakuvapiirtäjä. Salminen on tehnyt kuvituksia esimerkiksi Tittamari Marttisen kirjoihin, minkä lisäksi häneltä on julkaistu myös oma sarjakuva-albumi Potaatit.

Lisää luettavaa