Pyhimyksen massiivinen vuodatus: seitsemän keinoa ansaita elantonsa ilman hittiä

Loppukesän seksihelteissä kirjoitettu jättiläismäinen blogimerkintä ei jätä kiveä kääntämättä rap-muusikon arjen mahdottomuudesta.

Kuva: Mika Sirén

Onko suomalaisen hiphopin ansaintalogiikka haasteellista? Kyllä varmaan on, jos on luottaminen näppituntumalta noin kahdeksansivuiseen purkaukseen helsinkiläisräppäri Pyhimyksen blogissa. Sanataiteilijan verbaalinen tsunami pyyhkäisee lukijan yli kuin aallot Khao Lakissa: tarkoin eritelty teksti summaa jokaisen kannon siinä kaskessa, jota alakulttuurin pioneerit joutuvat paljain käsin raivaamaan.

Kahdesta Helsingin Sanomain NYT-liitteen artikkelista innoituksensa saanut teksti puntaroi muusikon toimintaedellytyksiä. Yhdellä hitillä maksetaan kymmenen muuta levyä, mutta artistille se voi olla kuolemaksi. Jos ei takuuvarmasti osaa takoa hittiä toisensa perään – mikä puolestaan vaatisi rahaa ja ammattilaistyöryhmän – käy niin kuin Kymppilinjalle. Hauki söi toissakesäisen hittipoppoon.

Tekstiä on jaettu suunnattomalla raivolla sosiaalisessa mediassa ja keskustelu on taattu.

Teflon Brothers ja Ruger Hauer -yhtyeistä tuttu Pyhimys on rakentanut tekstinsä seitsemän väliotsikon varaan:

  1. Levyllä ei tee rahaa. Se on pelkkä tekosyy kaikelle muulle. Uuden albumin julkaiseminen tekee artistin keikkamyyjän kannalta ajankohtaiseksi.
  2. Keikoista saa sata euroa per lurjus, jos on tavallinen rockmuusikko eikä Popeda. Hiphopin puolella ansiot ovat parempia, mutta myynti epävarmaa. Yhden keikan viikkotahdilla saisi kymmenentuhatta euroa vuodessa. Kunhan naama ei kulu.
  3. Oma levy-yhtiö on usein enemmän kotileikkiä kuin bisnestä. Rap-artistilla kun kuuluu olla oma ”posse”. Vaikka toisinaan joku artisti myykin hyvin, se myös tarkoittaa lisää työmäärää labelille. Lisää käsipareja työhön vai tyhjän myyntiä halukkaille?
  4. Keikkamyyjällä on Pyhimyksen listalla varmimmat tulot, etenkin jos on välitettävänä iso valikoima erilaisia artisteja. Valitettavasti suhde musiikkiin itseensä on jo aika etäinen.
  5. Oheiskrääsä eli merchandise voisi olla kultakaivos, jos sattuisi olemaan ammattigraafikko ja tajuaisi jotain trendeistä. Myynnin pitäisi olla kovaa, että se elättäisi myös myyjänsä.
  6. Biisinteko on yllättäen aika häntäpäässä Pyhimyksen listalla. Räpäyttäjä tietenkin on ennen kaikkea sanoittaja. Mariska on sujuvasti vieraillut muissakin musiikkilajeissa, joten mikä ettei. Mutta olisiko siitä päätoimiseksi työksi?
  7. Viimeisenä ja komeimpana Pyhimys toteaa hitittömällä olevan aina pysyvä vakanssi julkisuudessa. Ryhtymällä päätoimiseksi julkkishuoraksi voisi lentää Afrikkaan poseeraamaan hädänalaisten kanssa tai istua televisio-ohjelman kykykilpailun tuomaristossa.

Ei kaikki ole aivan niin lohdutonta, kuitenkaan, kuin tekstissä annetaan ymmärtää. Pyhimys askartelee vuodatuksensa loppuun pientä synteesiä: kaikkia seitsemää juttua tasaisesti kasaten pystyy jopa suomalainen räppäri pitämään perheensä leivänsyrjässä.