Pyhimyksen Medium ilmestyy toukokuussa

04.03.2011

Kahdeksanhenkisen yhtyeen kera työstetty levy ilmestyy vihdoin.

Kuva: Carl Bergman

Suomirapin saralla ei julkaisujen jatkuva lykkääntyminen ja pitkälliseksi venyvä odotus ole vierasta, mutta sitäkin kivuliaampaa kuulijoille.

Yksi odotetuimmista levyistä on ollut Pyhimyksen Medium. Kotimaan räppäreiden kärkeen kuuluvan miehen levystä on huhuiltu vuodesta 2009 asti.

Nyt odotus on loppumaisillaan, sillä Monsp Records on ilmoittanut levyn julkaisupäiväksi 11. toukokuuta. Odotuksen päättyminen on ollut artistilllekin helpotus.

”Tällä hetkellä on välifiilikset. Levy nauhoitettiin lähes vuosi sitten, ja silloin tuli suurin helpotus.”

”Sen jälkeen olen tehnyt jo paljon uutta. Nyt jännittää edessä oleva vastaanotto.”

Vuodesta 2006 saakka työstetyn levyn tekoaikana on räppärin katalogiin ilmestynyt niin soololevyjä kuin myös äänitteitä Teflon Brothersin ja Ruger Hauerin riveissä.

Raplevyksi Medium on omalaatuinen kokonaisuus. Levyllä kuullaan kahdeksanhenkistä yhtyettä, joka on soittanut studiossa livenä Pyhimyksen räpätessä samanaikaisesti päälle.

Pyhimys eli Mikko Kuoppala kertoi yhtyeen kanssa työskentelemisestä lämpimästi.

”On ollut kunnia työskennellä vaihteeksi suuren ammattimaisen muusikkojoukon kanssa, jonka osanotto on tehnyt tästä levystä toistaiseksi suurimman teokseni.”

”Levy käsittelee oman maailman sovittamisesta ympäröivään todellisuuteen, josta meille muodostuu käsitys kaiken vastaanottamamme informaation perusteella. Teema on tieto, sen käsittely ja olemus sekä olemassaolon mahdollisuus.”

”Nyt on lopputulema siitä, kun yrittää ymmärtää monikerroksista maailmaa.”

Seiskatuumaisena vinyylinä ja nettilatauksena on levyltä julkaistu kappaleet Nyt ja Tiskaan, tiskaan. Ensin mainittua kappaletta, jolla laulaa Pariisin Keväästä tuttu Arto Tuunela, on Pyhimys kutsunut parhaaksi tekemäkseen kappaleeksi. Miksi?

”Se on yksinkertaistettu, mutta monitasoinen. Henkilökohtainen, mutta universaali. Kappale oli toteutukseltaan pitkä ja laaja prosessi, jossa jokainen soittaja ja laulaja toteutti tunnetilat jotka koin.”

Katso alta Tiskaan, tiskaan-video, jonka perässä on myös soittajien ajatuksia levyn tekemisestä.

Lisää luettavaa