Queen-legenda Brian May BBC:n tähtitiedeohjelman uudeksi juontajaksi?

19.12.2012

Yli puoli vuosisataa brittiläisiä sivistänyt tiedeohjelma sopisi asiantuntijoiden mielestä kitaralegendalle kuin nenä päähän.

Kuva: Timequest Media UK

BBC:n ikiaikainen tähtitieteen popularisoija, astronomi Sir Patrick Moore menehtyi 9. joulukuuta tänä vuonna, kuten sisarjulkaisumme Como tietää kertoa. Vuodesta 1957 Sky At Night -ohjelmaa juontanut Moore oli myös tuottelias kirjailija.

Arvoituksellinen avaruus on silti edelleen ympärillämme, joten ohjelmalla on yhä yleisöä. Mutta kuka voisi käydä Sir Patrickin saappaisiin? NME:n tietojen mukaan vahvin ehdokas olisi kitaristi, tohtori Brian May, tietenkin! Ainakin, jos kysytään alan oppineilta.

Royal Astronomical Societyn puheenjohtaja ja Lontoon Imperial Collegen vanhempi tutkija, professori David Southwood, kertoi The Daily Telegraph -lehdelle, miksi tähtitieteilijöiden piirissä on kannatusta Mayn valitsemiselle Mooren seuraajaksi:

”Molemmilla on erinomainen kyky viestiä, mistä tunnustan olevani melko kateellinen. Brian on hulluna tähtitieteeseen aivan kuin Patrick. Patrickia kiinnosti Kuu yhtä paljon kuin mustat aukot tai elämä Marsissa, hän ei valikoinut. Ammattimaisilla astronomeilla on se ongelma, että meillä kaikilla on omat suosikkiaiheemme, mutta Patrick pystyi puhumaan lähes kaikesta.”

Queen-muusikko on itsekin väitellyt tähtitieteestä ja avusti toisinaan Sky At Nightia. Hän oli myös edesmenneen Sir Patrick Mooren läheinen ystävä. Ultimate Classic Rock muistuttaa jopa asteroidista 52665 Brianmay – kivenmurikka, jonka nimeä Moore oli ehdottanut. Suhde oli niin intiimi, että May osti Mooren talon vuonna 2008 ja luovutti sen takaisin talousvaikeuksista kärsineelle senioriastronomille loppuelämäksi nimellisvuokralla.

British Astronomical Associationin entinen puheenjohtaja, tohtori Richard Miles komppaa kollegaansa Telegraphin haastattelussa: ”Brianilla on laajalti kokemusta ja hän voisi oppia työhön, jos vain saa vapaat kädet. Tähän tarvittaisiin elämää suurempi hahmo, vaikka kukaan ei pärjää Patrickille siinä mielessä.”

BBC:n edustajat eivät vielä sano juuta tai jaata. Britannian yleisradioyhtiöllä on edelleen varastossaan useita etukäteen tehtyjä jaksoja tähtitiedeohjelmaa eikä yhtiöllä ole halua tehdä pikaisia päätöksiä.

Brian May ei ole ottanut kantaa tiedemiesten ehdotukseen. Guardianille antamassaan haastattelussa hän sentään tyytyi haukkumaan juorutoimittajat raadonsyöjiksi, joten asiasta taitaa olla turha odottaa lopullista vastausta tämän vuoden puolella.

Lisää luettavaa