Radioheadin kitaristi Ed O’Brien julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa

Levy on syntynyt kuulemma huomaamatta vuosien saatossa.

17.04.2020

Radioheadin kitaristi Ed O’Brien julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa nimeltään Earth. EOB-taiteilijanimellä esiintyvä O’Brien on säveltänyt ja soittanut levyn kappaleet pitkälti itse, mutta albumilla on mukana myös vierailijoita kuten Radioheadin basisti Colin Greenwood, Arian Utley ja Laura Marling.

Kitaristi ei koskaan uskonut tekevänsä sooloalbumia, mutta seitsemän vuoden aikana levy on taiteilijan mukaan syntynyt kuin itsestään. Albumi on saanut nopeasti hyvän vastaanoton. Esimerkiksi musiikkilehti NME:n mukaan Earth todistaa O’Brienin olevan Radioheadin salainen ase.

”O’Brienin luonne paistaa levystä läpi ja on ilo tutustua häneen”, lehti kirjoittaa ja antaa albumille neljä tähteä viidestä.

Albumin käynnistää kappale Shangri-La, joka vangitsee kuulijansa elektronisilla soundeilla, mutta muuttuu kuitenkin pian meneväksi brittipopiksi. Koko levyä yhdistävä tekijä onkin kappaleissa nopeasti tapahtuvat tyylimuutokset. Muun muassa levyn toinen kappale Brasil äityy Nick Drake -tyylisestä rauhallisesta folksävellyksestä meneväksi elektroniseksi jumputukseksi, mikä pitää mielenkiinnon yli 8-minuuttiseen kappaleeseen jatkuvasti yllä.

Vaikka levy on osittain kantaaottava ja kokeileva, meno sillä on silti kauttaaltaan hyväntuulinen. Levyn kolmas miellyttävästi svengaava biisi Deep Days ja sitä seuraava rauhallinen Long Time Coming ovat oivia esimerkkejä tästä.

O’Brien ei pelkää ottaa riskejä Earthilla. Levyn kuudennessa Mass-kappaleessa akustisen kitaran rauhallisuuden keskeyttää jyrkkää kontrastia luova vääristynyt elektroninen basso. Massia seuraava antikapitalistinen Bankster on häpeilemätön rockbiisi, jonka kertosäkeessä O’Brien tiedustelee maailman raharikkailta ”mihin kaikki hynät oikein menevät?”.

Banksterille täydellisen vastapainon luo Earthin seuraava kappale Sail On, joka etenee hitaasti ja lähestulkoon pysähtyy hetkittäin. Sen kaikuvat lauluosuudet maalaavaat kuvan tyynestä ja usvaisesta merestä, luoden kaipauksen paikkaan jossa kuulija ei ole ikinä edes käynyt.

Sen jälkeinen Olympik tarjoaa diskosävelmillään paluumatkan maan pinnalle, mutta tempaisee kuulijan kuitenkin takaisin toiseen ulottuvuuteen muuttuessaan melkoiseksi progesekoiluksi.

O’Brienin debyyttialbumin lopettaa Laura Marlingin kanssa äänitetty Cloak of the Night, joka levyn neutraalimpana kappaleena rauhoittaa kuulijan ennen levyn loppua. Albumin kappaleet luovat toimivan kokonaisuuden, jossa lukuisat eri tyylilajit yhdistyvät saumattomasti. O’Brienin Earthin jäkeen Colin Greenwood on ainoa Radioheadin jäsen, joka ei ole vielä julkaissut sooloalbumia.

Lisää luettavaa