”Rajat auki!” – haastattelussa lauantaina Helsinkiin saapuva feministiräppäri Silvana Imam

03.12.2015

Viime kesän Sideways-festivaalilla väkevästi esiintynyt feministiräppäri Silvana Imam palaa lauantaina Helsinkiin loppuunmyydylle klubikeikalleen Kuudennelle linjalle. Hänet on buukattu myös ensi kesän Provinssiin.

Yhden pitkäsoiton julkaisseen ja ruotsiksi räppäävän feministiräppärin tuorein julkaisu on syksyllä ilmestynyt Knark-single. Syntyperältään syyrialainen ja liettualainen artisti palkittiin alkuvuodesta QX Gaygaalassa vuoden homoksi.

Kysyimme erittäin ajankohtaiselta ja kärkkäistä kommenteista tunnetulta artistilta hänen mielipidettään niin ajankohtaisiin kuin universaaleihin asioihin.

Poliittisuudesta.

”En välitä poliittisten lausuntojen tekemisestä, koska pelkkä olemassaoloni on kannanotto. Tiedostavana räppärinä olen perillä ajan hengestä ja nivon yhteen kokemukseni kaikesta, en vain politiikasta.”

Hip hopin tasa-arvosta.

”Tästä asiasta pitäisi kysyä miesmuusikoilta, koska he luovat tämän ongelman. Misogynististen sanoitusten käyttö voi olla kuvausta tästä ajasta jossa elämme. Meidän täytyy valistaa ihmisiä patriarkaalisesta yhteiskunnasta, ennen kuin sen voi kaataa. Homofobeja ja rasisteja on myös kaikkialla muualla.”

Naisräppäreistä.

”Naisten tulisi saada räpätä aivan mistä tahansa haluavatkin. Jos naisräppäreitä kyseenalaistetaan samoista asioista, joista miehet saavat puhua, meillä on jälleen ongelma.”

Pakolaiskriisistä.

”Sydämeni särkyy, kun eurooppalaiset näkevät syyrialaiset ongelmana. Pakolaisten kohteleminen kasvottomana massana pelottaa minua. Rajat auki!”

Polarisoituneesta keskustelukulttuurista.

”Tämä ei ole mitään uutta, koska maailmaa katsotaan valkoisen miehen silmillä. Aina kun avaan suuni rasismista tai feminismistä, minut leimataan hysteeriseksi naiseksi. Jos nouset vastarintaan, sinut leimataan hulluksi. Vastarintaa on jatkettava ja puhumista ei saa lopettaa.”

Valonpilkahduksista nykytilanteessa.

”Erilaiset ryhmät järjestäytyvät ja yhdistävät ihmisiä, jotka taistelevat epätasa-arvoisuutta vastaan. Tämä on mahtavaa! Meidän täytyy organisoitua.”

Kielimuurin murtamisesta.

”Kyse on ilmaisusta, se on kaikki kaikessa. Välität energiaa, jota joko rakastetaan tai vihataan. Joillain artisteilla se kyky on, toisilla ei. Kyse on myös siitä mitä kuulija haluaa kuulla ja minkä kanssa tahtoo olla tekemisissä. ”

Runoudesta.

”Hauskaa, että tuli puheeksi. En tahdo sanoa mitään liian aikaisin, mutta olen ajatellut runoteoksen kirjoittamista jo jonkun aikaa.”

Itsenäisyydestä.

”Se ei merkitse mitään, elleivät ihmiset saa asua missä ikinä haluavatkin.”

Keikastaan.

”Joko rakastat tai vihaat minua. Ei harmaata aluetta.”

Silvana Imam (SWE)
Lauantai 5.12.2015 Helsinki, Kuudes linja
Loppuunmyyty!

Lisää luettavaa