Rap-maailma järkyttynyt – legendaräppäri MF Doom on kuollut

MF Doom oli kuollessaan 49-vuotias.

01.01.2021

Legendaräppäri MF Doomin, oikealta nimeltään Daniel Dumile, vaimo Jasmine Dumile kertoi Instagramissa vuoden viimeisenä päivänä ikävästä uutisesta: MF Doom on kuollut. Räppärinä ja tuottajana tunnettu muusikko oli kuollessaan 49-vuotias. Postauksen mukaan hän kuoli 31. lokakuuta. Artistin ura käynnistyi 80-luvulla KMD-yhtyeen riveissä, vielä tuolloin nimellä Zev Love X.

MF Doomilla oli valtava vaikutus rap-musiikkiin, häntä pidettiin yhtenä parhaimmista räppäreistä ja samalla myös laadukkaana tuottajana. Räppäri-tuottaja julkaisi urallaan kuusi sooloalbumia, mutta oli räppärin roolissa lukuisilla muilla julkaisuilla ja kokoonpanoilla. Tehden yhteistyötä niin Madlibin kaltaisten pitkän linjan tekijöiden kuin IDK:n tapaisen nuoremman tekijän. Madlibin kanssa hän muodosti Madvillain-duon. Erilaiset aliakset ja yhteistyöt olivatkin MF Doomille ominaisia.

Tuottajana hän oli myös monessa mukana, tuottaen artisteille kuten Masta Ace, Joey Bada$$ ja Ghostface Killah. Lontoossa syntynyt, mutta New Yorkissa varttunut artisti julkaisi myös omia instrumentaalisia kokonaisuuksia.

Räppärin merkitys näkyy erityisesti siinä, minkälaisen vastaanoton kuolinuutinen sai. Lukuisat artistit ja yhtyeet ovat esittäneet surun valittelunsa, kuten Ghostface Killah, Run The Jewels, Evidence, Flying Lotus, Denzel Curry ja The Roots -yhtyeen rumpali Questlove. Moni on postannut sosiaaliseen mediaan kuvan MF Doomin kulttiasemaan nousseesta maskikuviosta.

Lisää luettavaa