RIP Jeff Hanneman – palautamme mieleen edesmenneen Slayer-kitaristin kovimmat kappaleet

03.05.2013

Slayer-kitaristi Jeff Hanneman on poissa. Yhtye tiedotti asiasta tänään kotisivuillaan.

Kuva: Victoria Morse / Wikimedia Commons

Hanneman kuoli maksan vajaatoimintasta johtuneisiin komplikaatioihin. Hän oli 49-vuotias. Metallimaailma murehtii ikoniaan ja sankariaan, Twitter lienee jo täyttynyt suruviesteistä.

Samoin suree pop-väki. Kun Samae Koskiselta kysyttiin kommenttia aiheesta, hän kirjoitti näin:

”Tieto Jeff Hannemanin kuolemasta oli todellinen suru-uutinen, mulla on tämä aamu mennyt nieleskellessä. Tänään todistamme tietyn aikakauden loppua.

Slayer on mulle yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä bändeistä. Ainoa thrash-yhtye, joka ikääntyi kunnialla ja joka vaali historiaansa eikä hävennyt sitä. Jeff Hanneman on ehkä tärkein osa tätä tarinaa, koska äijähän sävelsi Slayerin koko kultakauden musiikin. Kaikki tappobiisit ovat hänen käsialaansa.

Mun suosikkilevyllä South of Heavenillä miehellä oli kummallinen melodinen kausi, jossa hän pisti Tom Arayan laulamaan. The Doors -vaikutteinen Behind the Crooked Cross ja eeppinen Spill the Blood ovat itselleni levyn kohokohdat.

En tiedä, olisinko välttämättä tullut yksityishenkilö-Hannemanin kanssa juttuun vai olisivatko maailmankatsomuksemme riidelleet kovastikin, mutta sillä ei ole yhtään mitään väliä. Mies on jumala, ja jumala levätköön nyt rauhassa. Kiitos ihanasta musiikista.”

Niin, Jeff Hannemanin nimi näkyy useimpien Slayer-standardien tekijätiedoissa. Herran poismenon johdosta listaamme nyt viisi uljainta Hannemanin säveltämää Slayer-biisiä, joiden vaikutusta metallimusiikkiin ei voi yliarvioida.

5. Disciple (God Hates Us All, 2001)
Kerry Kingin sanoittama Disciple on levynsä ensimmäinen varsinainen biisi, ja Hannemanin ankarat riffit saavat huomattavaa lisäpotkua Kingin karuista lyriikoista. God Hates Us All -albumi julkaistiin onnettomasti 11. syyskuuta 2001, ja Disciplen kertosäkeen ”Jumala vihaa meitä!” -huudot herättivät ymmärrettävästi ärtymystä päivän muiden tapahtumien vuoksi.

4. War Ensemble (Seasons in the Abyss, 1990)
Tämäkin on levynsä aloitusbiisi. Hanneman teki säveltämäänsä kappaleeseen sanoitukset yhdessä Tom Arayan kanssa. Kertosäkeen ”The final swing is not a drill / It’s how many people I can kill” -heitot antoivat paheksujille lisää paheksuttavaa.

3. South of Heaven (South of Heaven, 1988)
Tom Arayan sanoittaman ja Hannemanin säveltämän South of Heavenin kitarariffi kuuluu Metallican Enter Sandmanin ja Panteran Walkin kanssa niihin perusasioihin, joita yläkouluikäiset metallikitaristit treenaavat ensimmäiseksi.

2. Psychopathy Red (World Painted Blood, 2009)
Pistetäänpä listalle musiikkia hieman virallisen kaanonin ulkopuoleltakin. Slayerin viimeiseksi albumiksi jääneellä World Painted Bloodilla julkaistu Psychopathy Red oli tanakka muistutus siitä, että vaikka thrash-dinosaurukselle oli kertynyt jo ikää, oli sillä viellä ruuti kuivaa ja panoksia lippaassa. Ja tämähän vain lisää Hannemanin poismenon traagisuutta.

1. Angel of Death (Reign in Blood, 1986)
Listan ykkössijalla ei ole sen sijaan tilaa millekään muulle kuin Slayerin über-klassikolle. Hannemanin säveltämä ja sanoittama, Auschwitzin kuolemanleirillä painajaismaisia ihmiskokeita tehneestä Josef Mengelestä kertova biisi on täydellinen aggressionpurkaus, jonka veroista ei metallimusiikin saralla ole nähty. Tokkopa nähdäänkään.

RIP Jeff Hanneman.

Lisää luettavaa