Rock ei ole kuollut, se vain haisee vauvan puklulta eikä mahdu enää farkkuihinsa

Anna Jensenin, Emma Suomisen, Aiju Salmisen ja Elina Hakkaraisen ryhmänäyttely All Yesterday’s Parties Myymälä2:ssa.

06.01.2016

Anna Jensenin, Emma Suomisen, Aiju Salmisen ja Elina Hakkaraisen tänään avautuva ryhmänäyttely All Yesterday’s Parties tutkii taiteilijoiden mukaan elämän tärkeimpiä asioita: rock’n’rollia, naisena olemista ja ikääntymistä.

Jensenin piirrossarja But Then, Thank God, I Grew Up vääntää tämän rautalangasta. Humoristissa teoksissa sörkitään maskuliinisen rockkulttuurin epäkohtia ja pohditaan, kuinka rockpiireissä vietetyn elämän jälkeen tavalliseksi mielletty arki tuntuu vieraalta. Miten mahdollisten asuntolainojen, perheenlisäysten ja päivätöiden langettamat vastuun varjot mahtuvat kuvaan, kun veri vetäisi Vaasankadulle ryystämään neljän desin keittoja ja jauhamaan kitaraefekteistä sylki roiskuen.

Suomisen videoinstallaatio Sometimes I Play Dress Up ylittää sukupuoliroolit kaappiin pölyttymään jääneitä bändipaitoja ylleen sovittamalla. Keikoilla ja kapakoissa tulee käytyä niin harvoin, etteivät jäljellä olevat vuodet riitä näiden kaikkien esittelyyn – ja miksi hankin näitä edelleen! Kauluspaita on kuitenkin napitettava ylös asti aamulla ennen ratikkapysäkille suuntaamista.

Salminen kunnioittaa suomalaista käsityöperinnettä siirtämällä parasta ennen -päiväyksensä nähneet työt helpommin omaksuttavaan kulttuuriseen viitekehykseen. Salmisen valmiina hankkimiin seinätekstiileihin lisätyt popkulttuuripoiminnat ovat parhaimmillaan oivaltavia ja puhaltavat niihin ilkikurista elinvoimaa. Mummolan seinällä Ace of Spadesiä vuosikausia kailottanut täkänä on viimein valmis.

Hakkaraisen kanavatyöt jatkavat Salmisen found object -teosten jalanjäljissä, mutta numeroa suuremmin saappain. Niin näyttelyn taiteilijoiden kuin kävijöiden lastenlasten on luontevampaa muistaa isovanhempien koti Velvet Undergroundin debyyttialbumin kantta mukailevasta villalankakanavatyöstä kuin omaan takaraivoon jääneistä suojelusenkeleistä ja Tuhkimoista. Halu uskoa rock’n’rollin ajattomuuteen saa kuitenkin kolauksen tällä rinnastuksella.

Näyttely saa tuntemaan vanhemmalta kuin onkaan. Muistot nuoremman minän absoluuttiselta tuntuneesta vapaudesta, kirkasotsaisuudesta ja hetkeen heittäytymisestä nousevat värikkäinä pintaan. Tänä iltana kuuntelen luureilla The Splitsiä liian lujaa, silmäilen Lepakkomiehen keikkakalenteria, juon punaviiniä yhden lasin liikaa, ja kiroan sitä aamulla.

All Yesterday’s Parties: Anna Jensen, Emma Suominen, Aiju Salminen, Elina Hakkarainen
6.–31.1.2016 Helsinki, Myymälä2
Lisätietoja näyttelyn Facebook-sivulta

Lisää luettavaa