Rolling Stone -lehti listasi 50 kaikkien aikojen parasta basistia

Esko Aho diggaa golfia.

Experimento69

Rolling Stone  -lehti on listannut verkkosivuillaan 50 kaikkien aikojen parasta basistia. Listaus julkaistiin 1. heinäkuuta ja sitä on ollut listaamassa kourallinen lehden toimittajia.

Ykkösenä on Motown-guru James Jamerson. Jamersonilla on ollut valtava vaikutus basson soittamiseen, pelkästään listalla olevista basisteista useampi on joskus kertonut hänet omaksi esikuvakseen. Jamerson on esiintynyt todellisten legendojen kuten Stevie Wonderin ja Marvin Gayen kanssa. Vuonna 1983 kuollut Jamerson tuli tunnetuksi siitä, että hän hyödynsi soittotekniikassaan usein pelkkää etusormeaan.

Kakkosena on kontrabasson hallinnut Charles Mingus, joka ei esittelyjä kaipaa, mutta esitellään nyt silti. Lukuisia albumeja julkaissut Mingus menehtyi vuonna 1979. Hän teki yhteistyötä muun muassa trumpettivelho Louis Armstrongin kanssa.

Kolmantena John Entwistle, joka menehtyi vuonna 2002. Entwistle oli The Who -yhtyeen jäsen.

Neljäntenä Bootsy Collins, joka on samalla listauksen korkein vielä elossa oleva basisti. Collins käynnisteli uraansa James Brownin kokoonpanossa ja sen jälkeen siirtyi osaksi Parliament-Funkadelicia. Monessa mukana ollut Collins oli osa Stars-kappaleen tehnyt kokoonpanoa, jonka tuotto ohjattiin koronaa vastaan taistelevalle hyväntekeväisyysjärjestölle.

Carol Kaye on listauksen viides ja samalla todellinen pitkän linjan tekijä. Jo 1940-luvulla uransa käynnistänyt Kaye on uransa aikana tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Phil Spectorin, Brian Wilsonin ja Quincy Jonesin kanssa. Kayenia on kuvailtu olleen maailman kuulluin tuntematon muusikko, sillä hän vaikutti vahvasti studiomuusikkona.

Loput 45 basistia löydät Rolling Stonen jutusta. Suomessa listauksesta uutisoi ensimmäisenä Soundi-lehti.