Rumba 5/15 sukeltaa okkultismin mysteeriseen maailmaan – valokeilassa salatieteisiin vihkiytyneet muusikot

29.10.2015

On vuoden viimeisen Rumba-lehden aika, ja tällä kertaa perehdymme halloweenin sekä viime vuosina nousseen occult rock -buumin kunniaksi esoterian mysteereihin. Lehden sisällysluettelosta löytyy seuraavaa:

• Yhä kauemmas psykedeelisille vesille kulkeva DEATH HAWKS on salatieteitä syleilevä orkesteri termin parhaassa merkityksessä. Hengelliset viittaukset kulkevat luonnollisena osana yhtyeen musiikkia eivätkä alleviivatun sirkusmaisena maneerina monen metallibändin tapaan. Tänä vuonna kehutun Valonkantajat-kirjan julkaissut Perttu Häkkinen haastatteli Death Hawksin Teemu Markkulaa uuden Vesimiehen ajan koittamisesta.

• Salatieteet eivät ole suinkaan olleet pelkästään black metal -muusikoiden hupia. Myös popmuusikot aina Madonnasta alkaen ovat tempautuneet salaisen tiedon lähteille. Samuli Knuuti esittelee seitsemän pop- ja rockmuusikkoa, jotka katsovat musiikissaan(kin) tunnetun universumin tuolle puolen.

• Kenen puoleen muusikot kääntyvät, kun kaipaavat johdatusta hengellisissä asioissa? GURUJEN, tietenkin. Vaan millaisia tyyppejä ovat nämä John Lennonin, Pete Townshedin ja Petri Wallin kaltaisia muusikoita inspiroineet johdattajat? Kimmo Vanhatalo kertoo. Mikko von Hertzen puolestaan kertoo äiti Ammasta.

• Marraskuussa järjestetään kaksi keskenään erilaista mutta yhtä mielenkiintoista festivaalia, joilla on runsaasti annettavaa mystiikkaa etsiville musiikinystäville. BLACK FLAMES OF BLASPHEMY on suunnattu mustan metallin ystävile, SUPERMASSIVE puolestaan kevyempääkin ilmaisua suosiville. Jukka Hätinen haastatteli tapahtumien järjestäjiä sekä niihin saapuvia muusikoita heidän suhteestaan inhimillisen käsityskyvyn ylittäviin asioihin.

• Svart Recordsin riveissä operoivan JESS AND THE ANCIENT ONESIN Corpse vinkkaa Levyhyllyni-palstalla, minkä vähemmän tunnettujen albumien puoleen kannattaa kääntyä, jos haluaa tutustua todella hyvään okkultismirockiin.

• Pop-esseessä toimittaja Niko Peltonen kertoo, mistä rock on oikein perinyt maineensa PAHOLAISEN MUSIIKKINA ja miksi on hivenen huvittavaa, että Varg Vikernesin kaltaiset rotuintoilijat ovat osa tätä jatkumoa.

Ja jos salatiedehommat eivät jaksa kiinnostaa, on lehdessä muutakin tarjolla. Kuten:

• Uudella singlellä radioaalloille palannut MARISKA kertoo Kysymys & vastaus -palstalla innostaan vaihtaa yhdestä musiikkityylilajista toiseen. Ja siitä, millaiset traumat jätti, kun jotkut toopet menivät kouluaikoina valistamaan Mariskaa, ettei tämä osaa tanssia.

• Roland TR-808 ei ole pelkkä soitin – se on instituutio itsessään. Etkö usko? Kysy vaikka Beastie Boysilta, Phil Collinsilta, Jori Hulkkoselta, Taylor Swiftiltä tai Questlovelta. Tai 808-DOKUMENTIN tekijöiltä, kuten Rumban Anton Vanha-Majamaa teki.

• Teinitähdestä aikuiseksi kohta kasvava ROBIN kertoo Täydennä lause -palstalla nuoren poptähden arjesta ja siitä, miltä takavuosien 13-vuotias Frontside Ollie -laulaja näyttää 17-vuotiaan Robinin silmin.

• Jäikö TULEVAISUUDEN TUSINA -listaus pari viikkoa sitten katsomatta? Ota vahinko takaisin lehtiversiolla aiheesta.

• Viime vuonna Suomea Euroviisuissa edustanut SOFTENGINE on harvinaisen tosissaan musiikkinsa suhteen. Rumban Tapio Ahola kävi katsomassa treenikämpällään asuvien muusikoiden äänityssessioita Finnvox-studiolla.

• Uuden levyn juuri julkaissut ANNA PUU oli koulussa eturivin pulpetin oppilas. Vieraissa-palstalla seurataan, mitä tapahtuu, kun hän menee toimittajan kanssa Helsingin Kiasman Tottelemattomuuskouluun.

• Viikko kuvina -osiossa RICKY-TICK BIG BAND & JULKINEN SANA havainnollistaa kuvin, mitä kaikkea heidän viikkoonsa kuuluu.

• Levyarvioissa puidaan läpi uutta tuotantoa artisteilta KILLING JOKE, MICHAEL MONROE, DEERHUNTER, JOANNA NEWSOM ja CHEEK. Lyhyemmissä arvioissa käsitellään syksyn naisartistien tekemisiä sekä viime aikojen hämyisämpiä albumeita.

Sitten on tuttuun tyyliin kolumneja (Miettinen kertoo, mikä on maailman paras rockbiisi!), infografiikkaa, Hittikarusellia, Black Peideria ja ties mitä.

Se oli siinä tällä kertaa, palataan ensi vuonna asiaan!

Rumba_5_15_kansi_web

Lisää luettavaa