Satyricon tempaisi vuoden ”true metal”-teon

04.03.2011

Eipä oltu näin synkeäncooleja Norjan Holmenkollenissa 24. helmikuuta, kun hiihtofaneille black metalia soitettiin.

Kuva: Marcel Lelienhof

”Huh huh” lienee ollut monen mustan metallin ystävän ensimmäinen ajatus, kun Facebookissa kiertänyt video Satyriconista ”soittamassa” K.I.N.G-kappaletta Oslon Holmenkollenin MM-hiihtojen yhteydessä järjestetyssä konsertissa on latautunut ensi kertaa silmien eteen. Koko black metal -genreä 1990-luvun alkuvuosina kehittämässä ollut norjalaisyhtye näyttää, köh, vaeltaneen aika kauas juuristaan.

Eipä siinä, onhan bändi haistattanut jo moneen otteeseen pitkät black metalin epäkaupallisuudelle ja vastakulttuuriasenteelle. Tuoreessa muistissa on esimerkiksi solisti Satyrin poseeraaminen pari vuotta sitten kalliin Porschensa kanssa ruotsalaisen Close-Up Magazinen haastattelussa. Ja kivahan se on, että kaveri kehtaa nauraa räkättää päin vakavahenkisten blackmetallistien pingviininaamioita – kapinallisuus normeja vastaan kun on aina ollut mustan metallin ominaispiirre.

Mutta silti… Katsokaa nyt niitä. Ja vielä muotinäytösmeininkiä kaupan päälle. Vai pitäisikö tässä ihmetellä sittenkin sitä, että hiihtokisojen konsertissa kreisibailataan iloisesti sellaisen biisin tahtiin, jonka sanoituksissa julistetaan armageddonia ja vihataan heikkoja?

Lisää luettavaa