Sideways lähestyy – esittelemme yhden artistin ja hiostamme järjestäjää yllätysesiintyjästä

Sideways lähestyy, ja on ainakin Rumban toimituksessa yksi kesän odotetuimmista kohokohdista. Ensi viikonloppuna, 17.–18. kesäkuuta, Helsingin Teurastamon alueella järjestettävän festivaalin suurimpina täkyinä ovat PJ Harvey ja Peaches, mutta ohjelma on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia nimiä.

Yksi sellainen on Barcelonan Sónar-festivaalilta Sidewaysiin saapuva Sevdaliza. Perheensä kanssa Iranin vainoja Rotterdamiin paennut artisti esittää modernia r&b:tä vaihtoehtoisilla mausteilla.

”Rakastan asioita, jotka eivät ole täysin sijoillaan”, Sevdaliza kommentoi taannoin Factin haastattelussa.

Sitaatti sopii kuvaamaan myös hänen musiikkiaan, jossa bassovoittoisen tuotannon ja huokailevan laulun asettamassa tunnelmassa on särö. Se leijailee Sevdalizan kappaleissa painostavana, synkkänä joskus piinaavanakin; kyse on selviytymiskamppailusta, jota hänen koko elämänsä on ollut.

Sevdaliza julkaisi pari viikkoa sitten ”visuaalisen ep:n”, vartin mittaisen lyhytelokuvan, jossa soi kolme uutta biisiä. Katso Emmanuel Adjein ohjaama ja Sevdalizan itsensä tähdittämä The Formula alta.

Sideways järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa. Silloin molemmat päivät olivat loppuunmyytyjä, mutta viimeiset liput menivät vasta portilta. Nyt näyttäisi vahvasti siltä, että tapahtuma myydään loppuun jo ennakkoon.

Tapahtumaa järjestävän Fullsteamin Johannes Kinnunen, lämmittääkö mieltä?

”Viime vuoden tulos ylitti tavoitteemme, sillä harvoin ensimmäistä kertaa järjestettävä tapahtuma yltää vastaavaan jackpotiin. Olen ollut järjestämässä erilaisia festivaaleja yli 10 vuotta enkä ole eläissäni saanut tapahtumasta yhtä ylistävää palautetta kuin viime kesän Sidewaysistä. Ihmisten hehkutus on varmasti kiirinyt myös muiden kuin festarivieraiden korviin ja lippujen menekki on ollut huomattavasti viime vuotta suurempaa.”

Tänä vuonna tapahtuma-aluetta on laajennettu jonkin verran ja se näyttäisi myös muuttuneen, suurimpana yksittäisenä seikkana varmasti sisäänkäynti. Miten aluetta on kehitetty viime vuodesta?

”Saimme lisää pinta-alaa päälavakentän ohella myös Heinon tukun pihalta, jonne tulee Plazaksi nimetty uusi lava. Muitakin aikaisemmin käyttämättömiä tiloja on luvassa, esimerkiksi arcade-halli kasvaa ja muuttaa isompaa paikkaan, mediataidetta löytyy Kellohallin vierestä 2. kerroksen uudesta tilasta, puheohjelmaa ja musavisa järjestetään hiljattain avatussa Palema-ravintolassa ja alueohjelmassa on muutenkin paljon uutta koettavaa. WC-alueiden sijainnit on myös päivitetty ja vessoja on viime vuotta enemmän.”

”Sisäänkäynti vaihdettiin uuteen lokaatioon turvallisuussyistä. Ruuhka-aikana vanha pääporttialue Radio Helsingin naapurissa oli varsin kapea ja vieressä kulkenut liikenne aiheutti vaaratekijöitä. Siirsimme portin päälavakentän puolelle Sörnäistenkadulle, jossa tilaa riittää paljon enemmän.”

Onko Fullsteamin toimistossa konsultoitu sammakkoennustajia, eli kuinka paljon ensi viikonlopun sää jännittää?

”Tämän hetken ennusteiden mukaan Sideways-viikonloppuna olisi reilut 20 astetta lämmintä ja aurinkoista/puolipilvistä eli aika lailla täydellistä festarikeliä. Tietenkin refreshaamme maanisesti Forecan ja Ilmatieteen laitoksen ennusteita, mutta lopputulokseen emme tietenkään voi paljoa vaikuttaa. Mikäli aurinko paistaa niin kyllähän se on yksi festivaalin pääesiintyjistä.”

Yhtenä lauantain pääesiintyjistä on Heinekenin kanssa toteutettu yllätysesiintyjä. Siitä on annettu vinkkejä festivaalin somekanavissa. Vinkkien perusteella jotkut ovat laskeskelleet sen olevan shoegaze-yhtye Lush. Onko yllätysesiintyjä Lush?

”Emme kommentoi tähän yhtään mitään. Jokainen voi lukea vinkkejä Sidewaysin somekanavista ja tehdä niistä omat päätelmänsä.”