Silvana Imam, oletko vapaa?

Silvana Imam meinasi jättää albuminsa julkaisematta, koska sai tarpeekseen musiikkibisneksestä. Fanien onneksi hän perusti oman levy-yhtiönsä ja julkaisi levyn. Nyt hän saapuu jälleen keikalle Suomeen. Vaihdoimme kuulumiset ruotsalaisräppärin kanssa.

25.03.2019

Silvana Imam on todiste siitä, että maailmassa on jotain oikein. Kärkevistä kannanotoistaan ja kumartelemattomasta asenteestaan huolimatta tai johtuen hän on yksi Ruotsin suosituimmista räppäreistä. Suomessakin hän vetää keikkapaikat aina tukkoon ja hurmioon. Roolimallina häntä pidetään jo, mutta supersankaria hänestä ei saa tekemälläkään. Tärkein syy hänen suosioonsa löytyy siitä ilmeisimmästä: hänen musiikistaan.

”Vill du va Silvana? Vill du, vill du va som henne? / Jag vet, jag vet, jag vet, jag vet, jag vet inte längre / Jag kan, jag kan, jag kan, jag kan, jag kan inte rå / För att vissa väljer sitta, sitta, sitta och jag står / Gav mig superhjälte rollen, hade inget val / Ni satte mig på podiet förvänta alla svar.”

Silvana Imamilla ei ole kaikkia vastauksia, mutta silti Rumba soitti hänelle kysyäkseen muutaman kysymyksen. Silvana Imam vastasi Norjasta, keskeltä uuden levyn kiertuetta, joka saapuu tänä perjantaina Helsinkiin.

Julkaisit helmikuun puolivälissä kolmannen albumisi nimeltä Helig moder. Mikä on sinun pyhä äitisi?

”Levyn nimi tulee omistautumisesta johonkin itselle tärkeään, luomiseen ja taiteeseen. Samalla kyse on oman egon siirtämisestä sivuun. Minulle pyhä äiti on Äiti maa.”

Keväällä 2018 ilmoitit, ettet aio julkaista uutta levyäsi lainkaan. Olit kyllästynyt levyteollisuuteen ja lafkoihin, jotka sitä pyörittävät. Nyt tuo albumi näki kuitenkin päivänvalon – ja hyvä, että näki. Mikä sai sinut muuttamaan mielesi?

”Halusin tehdä levyn itse ja omilla ehdoillani. Se onnistui, kun perustin oman levy-yhtiöni [Naturkraft] ja palkkasin muutaman ihmisen. Tein levyn omaehtoisesti alusta loppuun saakka. Se oli tärkein syy levyn julkaisuun ja paras päätös, jonka olen tehnyt.”

”Toki fanien palaute vaikutti levyn julkaisuun myös. Osa faneistani kertoi, ettei heillä ole varaa tulla keikoille kuulemaan uusia biisejä, osalla esteenä ovat sosiaaliset rajoitteet. Saamani palaute oli tärkeä tekijä levyn julkaisussa.”

”Moder jord, jag ger en offergåva, ge mig liv / Djup som mina rötter ni har levande bevis / Visar mina tänder kommer aldrig spela fin / Behöver en semester bara jag och Beatrice.”

Oliko sinulla jotain referenssejä tehdessäsi Helig moderia?

”Kyllä, oma musiikkini. Kuuntelin paljon omaa musiikkiani ja halusin tehdä kovia rap-biisejä. Halusin myös laulaa ja laulan tällä levyllä enemmän kuin koskaan aiemmin. Se oli minulle iso askel eteenpäin. Kuuntelin enemmän omaa sisäistä ääntäni. Olen levystä erittäin ylpeä ja iloinen.”

Suomalaisesta perspektiivistä on mahtava nähdä, että Ruotsissa räppäri, josta on tehty dokumentti, kirja ja joka on palkittu muun muassa Grammis-gaalassa vuoden parhaaksi artistiksi, olet nimenomaan sinä. Onneksi täältäkin löytyy enenevissä määrin perinteistä räppärin mallia haastavia artisteja, jotka saavat äänensä kuuluviin eri foorumeilla (ks. esim. Mercedes Bentso, F, Yeboyah, Etta, Sofa).

Näetkö itse vaikutustasi ruotsalaiseen rap-kenttään?

”Näen sitä paljon ja huomaan, että olen vaikuttanut siihen. Olen avannut paljon ovia. Tärkein syy vaikutukseeni on musiikkini, joka on todella korkealaatuista, olit siitä mitä mieltä tahansa. Sukupuolella ei ole edes niin paljon väliä siinä, mitä teen. Olen paras räppäri ja kamppailen muiden räppäreiden kanssa siitä asemasta.”

Vaikutat vahvasti myös Suomessa ja meikäläisessä rap-skenessä. Sofa-duolla on (vielä julkaisematon, mutta keikoilla paljon kuultu) biisi nimeltä Silvana & Beatrice. Oletko kuullut sitä?

”En ole, mutta olen todella otettu tästä! Saan palautetta, että olen liikuttanut ihmisiä, jotka liikuttavat minua. Olen inspiroinut muita tekijöitä, mikä on mahtava kuulla.”

Käsittelet biiseissäsi muun muassa seksuaalisuutta, rasismia, uskontoa ja syrjintää. Olet suosittu, vaikka musiikkisi on kantaaottavaa ja radikaaliakin rap-kontekstissa. Mistä luulet sen johtuvan?

”Ensinnäkin biisini ovat hyviä. Ja toiseksi sanon tärkeitä ja aiheellisia asioita, ja sanon ne taitavasti. Sanon poliittisia kommentteja ja käsittelen epäoikeudenmukaisuuksia tavalla, joka vetoaa kuulijoihin. Koska on tärkeää välittää ihmisistä.”

”Tänker på er alla, tänker ni på hur jag mår / När jag hela tiden strider för att världen ska bli vår / Kompromissar inte med min frihet tro mig jag är slut / Om det tar mitt liv på vägen låt det då ta slut.”

Onko sinulla vielä asioita, joita haluaisit käsitellä musiikissasi?

”Käsittelen jo kaikkea, mitä haluankin. Kaikki kuuluu musiikissani. En halua pelkästään puhua asioista vaan myös tehdä niitä.”

”Musiikki on pääasiani, vaikka minulla on muitakin kiinnostuksen kohteita. Kaikki, mitä teen, on osa samaa taidetta ja eräänlaisia huoneita luomisen talossani: on se sitten räppiä, opetustyötä, TedTalkia [Silvana Imam on pitämässä ensimmäisen TedTalkinsa lähitulevaisuudessa], muotia, koruja…”

Puhut paljon vapaudesta, kuinka vaikeaa saavuttaa ja tärkeää se on sinulle. Silvana Imam, oletko vapaa?

”En vielä. Olen vapaa, kun kaikki ovat vapaita.”

”Sverige tror att mina ambitioner är en sekt / Världen, kan ni snälla ge mig lite mindre stress? / Skolan tolkar mina texter en gång för kulturen / Blir kåt mina rader gå till bibblan låna boken.”

Lyriikat Silvana Imamin biisistä Helig moder. Silvana Imam esiintyy The Circuksessa Helsingissä perjantaina 29.3.

Lisää luettavaa