Sir David Attenborough ja Björk tekevät yhteisen luontodokumentin musiikista ja ehkä vähän Björkistäkin

02.08.2012

Ovathan nämä kaksi, kaikkien luonto-ohjelmien isovaari ja tinkimätön islantilaistähti, tehneet aiemminkin yhteistyötä, mutta tämä on jo jotain aivan mieletöntä.

Kuva: Wikimedia Commons

Hollywood Reporter oli ensimmäisenä uutisoimassa brittiläisen mainostelevisio Channel 4:n omintakeisesta hankkeesta. Kanava  on tehnyt sopimuksen Björkin ja Sir David Attenboroughin yhteisdokumentista. Hätäisempi kansalainen saattaisi ajatella, että muusikko plus dokumentti on yhtä kuin muusikkodokumentti – mutta tämän hankkeen idea ulottuu syvemmälle ja kunnianhimoisempiin mielenloukkoihin.

Parivaljakon tarkoitus on valistaa kuluttajia siitä, miten ja miksi musiikki on kehittynyt ja millainen on sen merkitys ihmisille. Attenborough käy roolinsa mukaisesti läpi luonnon äänimaailmaa, kun Björk puolestaan pohtii musiikin ja teknologian suhdetta sekä tulevaisuutta. He myös puntaroivat omaa musiikkisuhdettaan.

Lisäksi, näin kertoo Channel 4:n innoittunut tiedote, neurologi Oliver Sacks käväisee ruudussa kertomassa tiedemiehen näkemyksen aiheesta.

Dokumentin työnimi on toteavan yksinkertaisesti Attenborough and Bjork: The Nature of Music, ja se pohjautuu melko pitkälti Björkin viimevuotiseen Biophilia-tallenteeseen, jolla Attenborough myös vieraili.

Dokumentin tuottava Pulse on tunnettu muiden muassa Katy Perryn Part of me -elokuvasta ja esimerkiksi Blurin palkitusta No Distance Left to Run -dokumentista. Ohjaajaksi projektille on poimittu Louise Hooper, joka on tehnyt aiemmin lukuisia produktioita erityisesti BBC:lle.

Dokumentin julkaisuajankohtaa ei vielä ole ilmoitettu, mutta pelkkänä ajatuksenakin projekti vaikuttaa kihelmöivän kiehtovalta. Ketkäpä tehtävään sopisivat paremmin kuin Attenborough, joka on suorastaan luonto-ohjelmien inkarnaatio, ja Björk, joka päätti jossain vaiheessa musiikkiuraansa jättää kaikille hittiartisteille pakollisen progevaiheen kokonaan välistä ja kadota suoraan omiin sfääreihinsä.

Lisää luettavaa