Spotifyn pöydälle lämähti historiallisen suuri 1,6 miljardin oikeusjuttu – mukana Neil Youngin, Rage Against The Machinen, Weezerin, The Doorsin, Tom Pettyn ja Black Keysin biisejä

Kanteen mukaan Spotify on jättänyt maksamatta tekijänoikeuspalkkioita ehkä jopa 21 % verran koko 30 miljoonan biisin katalogistaan.

03.01.2018

Spotifyn maksamat (tai maksamatta jääneet) tekijänoikeuspalkkiot ja lisenssikorvaukset ovat olleet kuuma kiistakapula tasan niin pitkään kuin suoratoistopalvelu on ollut olemassa. Nyt ruotsalaisella firmalla kuitenkin on edessään historiallisen suuri korvauskanne.

Kalifornialainen Wixen Music Publishing on haastanut Spotifyn oikeuteen 1,6 miljardin dollarin arvosta. Wixen edustaa Yhdysvalloissa nimenomaan biisintekijöitä, kuten esimerkiksi Neil Young, Rage Against The Machinen Tom Morello ja Zach De La Rocha, Tom Petty, Weezerin Rivers Cuomo, Stevie Nicks, The Black Kweysin Dan Auerbach ja niin edelleen ja niin edelleen.

Mainituista artisteista jokaisella on biisejä mukana oikeusjutussa.

Oikeusjutun ydinkysymys on säveltäjien oikeuksien suojeleminen. Wixen sanoo kanteessa, että pyrkiessään Yhdysvaltain markkinoille vuoden 2011 korvilla, Spotify piti kyllä huolta, että maksoi levy-yhtiöille luvasta käyttää äänitteitä kaikista striimaamistaan biiseistä.

Kanteen mukaan Spotify kuitenkin unohti hoitaa saman asian kunnolla itse biisien sävellyksien käyttölupien kohdalla. Kanteessa esitetään sellainenkin huima arvio, että Spotify olisi jättänyt maksamatta 30 miljoonan biisin katalogistaan jopa 21 % säveltäjille tai heidän edustajilleen lainmukaisesti kuuluvia palkkioita.

Osittain tämä johtuu siitä, että Spotifylle lähetettyjen äänitteiden tiedot ovat usein epätäydellisiä, joten niissä ei nimetä kaikkia biisintekijöitä ja varsinkaan kaikkia kanssasäveltäjiä. Tällöin Spotify ei siis saa automaattisesti tietää, kelle sävellyskorvauksia olisi maksettava – mutta toisaalta Yhdysvaltain tekijänoikeuslain mukaan asian selvittäminen on silti aina Spotifyn tai vastaavan jakelupalvelun vastuulla.

Asiasta raportoi ensin The Hollywood Reporter. Alkuperäisen kanteen sisällön taas voi halutessaan lukea tämän linkin takaa.

Lisää luettavaa