Svart Records julkaisee levyllisen kieltolakiajan juomalauluja – kuuntele täältä, millaisia känniveisuja 90 vuotta sitten laulettiin

Viina on ollut suosittua Suomessa aina.

26.09.2018

Svart Records julkaisee Ottaisinko vaiko en – Lauluja kieltolain vuosilta 1927 – 1932 -albumin 5. lokakuuta CD:nä ja Pekka Gronowin kirjoittamin saatetekstein varustettuna.

Tiedote kertoo hulppeaa ja monille tuttua tarinaa suomalaisten viinatottumuksista ja kokoelmalta löytyvien kappaleiden historiasta:

”Kun Suomi itsenäistyi, maahan julistettiin kieltolaki. Suomen suuriruhtinaskunnan eduskunta oli jo vuonna 1909 päättänyt kieltää alkoholijuomien valmistuksen, maahantuonnin ja myynnin maassamme, mutta laki vahvistettiin vasta vuonna 1917. Se astui voimaan ensimmäinen kesäkuuta 1919.

Varsin pian kävi kuitenkin ilmi, ettei kieltolaki toiminut – ei Suomessa eikä muualla. Vaikka kieltolain lakana oli järjestäytynyt raittiusväki, toisella puolella oli laaja ”kohtuuden ystävien” joukko – sekä se pienempi ryhmä, jonka oli pakko saada viinaa mihin hintaan tahansa. Yleisön suhtautumisesta kieltolakiin kertoo paljon myös se, että viinan kiellosta tehtiin avoimesti pilaa julkisuudessa.

Viinasta ja humalasta oli toki laulettu ennenkin kansanlauluista alkaen. Mutta on silmiinpistävää, että kieltolaki ei näytä katkaisseen tätä juomalauluperinnettä millään tavoin. Kun äänilevyjen tuotanto 1920-luvulla pääsi Suomessa kunnolla vauhtiin, lähes kaikki nimekkäät viihdetaiteilijat levyttivät muun ohjelmiston rinnalla juomalauluja tai kieltolakia pilkkaavia humoristisia lauluja. Samat aihepiirit toistuivat myös Amerikan suomalaisessa levytuotannossa.”

Svartin kokoelmalle on kasattu valikoima 1920-luvun lopun ja 1930-luvun alun kieltolakiin ja alkoholiin liittyviä levytyksiä. Mukana levyllä ovat lähes kaikki aikakauden tunnetut levylaulajat, jotka lauloivat kansanomaisesti viinan iloista. Kieltolakia puoltavia tai raittiusaatetta kannattavia levyjä on turha etsiä. Niitä löytyy tasan yksi, Suomen Valkoisen Kaartin soittokunnan Kieltolakimarssi.

Esimerkkikappaleita levyltä voit kuulla alta.

Lisää luettavaa