Tähän monikulttuuriseen ostoskeskukseen rakennettiin Suomen ensimmäiset liukuportaat – nyt siellä juhlitaan jälleen

Puhoksessa juhlitaan taas!

Markus Paajala

Helsingin Itäkeskuksen alueen omaa monikulttuurista kaupunginosafestivaalia Puhos Loves Peoplea vietetään lauantaina 17.8.2019 klo 14-22.

Useiden eri ryhmien ja järjestöjen yhteistyössä tuottama ohjelma käsittää niin live-musiikkia, arabialaista runoutta, tanssia ja taidetta kuin muotia, liikunta-aktiviteetteja ja erilaisia työpajoja. Yksi tapahtuman järjestäjistä on viime vuonna tuotantoon liittynyt Funky Amigos ry, joka on tullut tunnetuksi muun muassa Elephantasy- ja Funky Elephant -festivaaleistaan sekä erilaisista rytmimusiikin klubeistaan.

Festivaalin pääesiintyjäksi on kiinnitetty somalialaisen popin nykytähdet Suldaan Serar (SOM/ETH), Khadar Keeyow (SOM/ETH), Ayanna (NOR/SOM) sekä DJ Subeer (SOM/SWE) harvinaisella yhteiskeikalla.

Muita live-tärppejä ovat yleisön toiveesta tänäkin vuonna nähtävä Mustan Barbaari, Prinssi Jusufin, Seksikkään Suklaan ja Dosdelan viihdyttävä rap-show, maineikas venäläinen reggae-jungle–kollektiivi Steppa Style sekä uussuomalaisen hiphopin kuumin lupaus Yeboyah. Lavalla kuullaan myös Suomessa asuvista irakilaisista, syyrialaisista ja libanonilaisista kurdeista koostuvaa Sama-orkesteria vatsatanssijoineen.

Puhos Loves People sai alkunsa vuonna 2017 reaktiona Puhoksen purku-uhkaan, ja on laajentunut kolmen vuoden aikana Puhoksen toimijoiden ja monimuotoisten itähelsinkiläisten yhteisöjen kollektiiviseksi tuotannoksi. Festivaalilla järjestäjät haluavat edistää eri kieliryhmien välistä vuorovaikutusta sekä tarjota alustan siitä syntyneen kulttuurin esittelyyn.

Puotinharjun Puhos on eri kulttuuritaustaisten toimijoiden ylläpitämä ostoskeskus, joka on toiminut vuodesta 1965 lähtien. Sen nykyistä rosoista estetiikkaa edustavat kaarevat muodot, rapistuneet käytävät ja Suomen ensimmäiset ulos rakennetut liukuportaat, jotka luovat oman tunnelmansa alueelle. 2000-luvulla Puhoksesta eri yhteisöineen, kauppoineen, ravintoloineen sekä moskeijoineen on muodostunut yksi Suomen vilkkaimmista monikulttuurisista keskittymistä.

Tapahtuman Facebook-sivut löydät täältä.