”Täydellistä ja vilpitöntä poppia voi tehdä omassa makuuhuoneessaan läppärin ilmaisohjelmilla” – Kissa-yhtyeen ja Ghost Worldin Ty Roxy sooloilee

Useissa rock- ja indiekokoonpanoissa vaikuttava Tytti Roto debytoi sooloartistina.

Sami Sänpäkkilä

Tytti Roto on kotimaisen undergroundmusan ystäville tuttu yhtyeistä Kissa, Ghost World, Plastic Tones ja Tamara Luonto. Roton sooloprojekti kantaa nimeä Ty Roxy, ja on löytänyt kotinsa Fonalin suojista. Ty Roxyn debyyttisingle ei ole niin kokeellista kuin Fonalin suunnalta voisi kenties odottaa, mutta tässä menneiden vuosikymmenten synteettiselle lofi-popille kumartavassa soundissa on sellaista naivistisuutta, joka istuu Sami Sänpäkkilän luotsaamaan talliin erinomaisesti.

Ja myös: otamme ilolla vastaan kaiken, mitä julkaisutahtiaan radikaalisti harventanut Fonal maailmalle antaa.

Tiedotteessa kerrotaan, että Ty Roxyn True Colors -kappaleen tekstuaalinen viittailu osuu vuoteen 1986, jolloin Cyndi Lauper julkaisi albumin joka niin ikään kantaa nimeä True Colors. Myös Madonnan True Blue on mainittu. ”2020-luvulla täydellistä ja vilpitöntä poppia voi tehdä omassa makuuhuoneessaan läppärin ilmaisohjelmilla”, samaisessa tekstissä lupaillaan. True Colorsin teema käsittelee ulkoisen olemuksen ja sisäisen, todellisen minän välistä suhdetta.

”Voiko ulkonäköä muuttamalla tehdä todellisen minänsä paremmin näkyväksi?”, kysyy Ty Roxy.

Ty Roxyn mukaan kyse ei ole myöskään pinnallisuudesta: hän ei halua vahvistaa sisäisen ja ulkoisen välistä erottelua vaan päinvastoin osoittaa, että ne ovat samaa ainetta ja virtaa. Kuvataiteilija Ilona Lehtosen ohjaama musiikkivideo jatkaa kappaleen dualistisen teeman käsittelyä.

Ty Roxyn sooloalbumi 音楽 (Music) julkaistaan digitaalisena ja vinyylinä syyskuussa. Levynjulkkareita vietetään Tampereen G Livelabissa 16. syyskuuta.