Teppo Vapaus muistuttaa, että ei siihen kuole

Teppo Vapaus on laulaja-lauluntekijä, joka on tuttu myös musiikkilehti Soundin toimittajana. Hän on solminut levytyssopimuksen Stupidon kanssa ja huomenna ilmestyvästä Ei siihen kuole -singlestä kuvattu musiikkivideo saa ensiesityksensä Rumbassa nyt.

Videon on ohjannut ja käsikirjoittanut Toni Kinnunen. Vapauden rinnalla näyttelee Roosa Söderholm, joka esitti pääosaa Jussi-palkitussa He ovat paenneet -elokuvassa. Ei siihen kuole on katsottavissa haastattelun jälkeen.

Laita henkilökohtaiseen järjestykseen ja perustele se: muusikko, toimittaja, kirjailija, korsolainen.

”Ammatti-identiteettien erottelu tuntuu turhalta. Olen Teppo vain. Mulla on Korsossa kiva kämppä. Musan tekeminen ja kirjoittaminen on tärkeää, koska jos en tuota musaa ja tekstiä, elämästä katoaa merkityksellisyyden tunne.”

Millaisissa olosuhteissa Teppo Vapaus nähdään ilman hattua?

”Ei minkäänlaisissa, koska ilman hattua näytän Kalle Palanderilta.”

Mitä toimittaja-Teppo kysyisi muusikko-Tepolta?

”Jaa-a. Kauanko tämä matka vielä kestää?”

Kumpi kaipaa kipeämmin pelastusta, rock vai rockjournalismi?

”Taisin kaivata pelastusta, kun kulutin aikaa moisen pohtimiseen.”

Ei siihen kuole on tunnustuksellinen kannustuslaulu itsellesi. Joko kappale on näyttänyt mahtinsa?

”Kai niinkin voisi sanoa. Uskallan laulaa vaikken ole taitava, rompetta tulee kiskottua enää aniharvoin ja pystyn rakastamaan toista ihmistä pyyteettömästi. Tietty itsekunnioitus ja epäitsekkyys on astunut elämään. Kuitenkaan en ole luopunut sellaisesta individualismista, jonka tähden pukumiehet katsoo kieroon. Inhoan yhä pakkomielteisesti normeja ja auktoriteetteja. Se on lapsellista, mutta olen sinut sen kanssa, että olen outo spede.”

”Mitä tulee vielä tarkemmin biisin lyriikkaan, niin sen c-osan esittäminen on aina yhtä outoa ja latautunutta, koska sen teksti on mulle niin tärkeä ja niin järjettömän totta. Kuin riisuisi yhtäkkiä kaikki vaatteet lavalla.”

Koetko, että suomalaisia vaivaa yleisesti epävarmuus, emmekä usko itseemme tarpeeksi?

”Virheiden tekemistä ja itsensä nolaamista olisi tervettä pelätä vähemmän. Tämä tuskin liittyy suomalaisuuteen. Kyse on enemmänkin kaikkien seitsemän vuotta täyttäneiden ihmisten yhteisestä ongelmasta.”

Miltä tuntui näytellä Roosa Söderholmin rinnalla musavideolla?

”Se oli opettavaista ja innostavaa. Roosa on filmitähti ja väkevä ajattelija. Meistä tuli hyviä ystäviä. Vietimme kolme intensiivistä kuvauspäivää kimpassa ja niihin liittyi erikoinen, unenomainen tunne.”

Ei siihen kuole, mutta mihin kuolee?

”Tähän sopii eräs kuulemani vitsi. Se menee näin: Mitä tapahtui miehelle, joka jännitti? Se kuoli.”

Singlen julkkareita juhlitaan Helsingin Semifinalissa 4. kesäkuuta. Katso video: