The xx -yhtyeen Oliver Sim kertoo hiv-positiivisuudestaan uudella biisillään

Kuuntele upea single, jolla laulaa Bronski Beatin Jimmy Somerville.

25.05.2022

The xx -yhtyeen basisti-laulaja-biisintekijä Oliver Sim julkaisee debyyttialbuminsa syksyllä. Sim kertoo, että Hideous Bastard -nimisen albumin pääteemoiksi nousivat pelko ja häpeä.

”Ymmärrän, että levy saattaa kuulostaa syvissä vesissä rypemiseltä, mutta viime vuosina olen oppinut, että paras vastalääke näille tunteille voi olla niiden tuominen pintaan, päivänvaloon”, Sim sanoo.

”Olen kirjoittanut tämän albumin vapauttaakseni itseni pelosta ja häpeästä, jota olen tuntenut pitkään. Itse kuulen musiikissani paljon iloa, koska levyn kirjoittaminen ja äänittäminen on ollut täysin päinvastaista kuin mitä pelko ja häpeä ovat minulle olleet.”

Sim kertoo huomanneensa kuitenkin kiertelevänsä sitä aihetta, joka on hänelle aiheuttanut eniten pelkoa ja häpeää: hiv-positiivisuuttaan.

”Olen elänäny hivin kanssa 17-vuotiaasta asti, ja se on vaikuttanut suuresti siihen, mitä ajattelen itsestäni ja mitä ajattelen muiden tuntevan minua kohtaan.”

Hideous-singlekappale syntyi impulsiivisesti sen jälkeen, kun Sim päätti olla kiertelemättä aihetta. Hän ajatteli, että kappaleen julkaistuaan asia on hänen osaltaan käsitelty. Ennen julkaisua Sim soitti kuitenkin kappaleen äidilleen.

”Äitini antoi minulle yhden parhaista neuvoista, jota olen ikinä saanut. Hän suositteli, että kävisin elämässäni olevien ihmisten kanssa keskusteluita ensin; niiden ihmisten, joille en ollut vielä kertonut asiasta, ja niiden ihmisten, joille olin kertonut, mutten halunnut jutella asiasta enempää.”

Sim sanoo käyneensä näitä keskusteluja kahden vuoden ajan.

”Se oli epämukavaa aluksi, mutta keskustelut ovat antaneet minun tuntea uudenlaista vapautta ja vahvistanut suhdettani itseeni ja elämässäni oleviin ihmisiin.”

Hideousin tekoprosessi toi Simin elämään myös uuden ihmissuhteen: Bronski Beatista ja The Communardsista tutun Jimmy Somervillen.

”Halusin Hideousiin suojelusenkelin, joka laulaa minulle sanoja, jotka minun täytyi kuulla. Jimmy on ollut vuosikymmenten ajan voimakas ääni keskusteluissa hivistä ja aidsista, mutta sen lisäksi hän kuulostaa enkeliltä. Otin häneen yhteyttä fanipoikana, mutta nyt pidän häntä todellisena ystävänä.”

”Kappaleessa kysytään Am I Hideous?, olenko kammottava? Nyt sen kysyminen maailmalta tuntuu kaukaisemmalta kuin alkujaan. Minä tiedän vastauksen.”

Upean musiikkivideon on ohjannut ranskalainen Yann Gonzalez. Nokturnaalisista tunnelmista, neonväreistä ja queer-teemoista tunnettu, Cannes-palkittu ohjaaja on myös M83-yhtyeen nokkamies Anthony Gonzalezin veli.

Kuuntele ja katsele Hideous alta. Hideous Bastard -albumi ilmestyy 9. syyskuuta. Sen on tuottanut Simin bändikaveri Jamie xx.

YouTube video

Lisää luettavaa