”Toiminnalle näyttäisi todella olevan tarve” – Mielenterveyden keskusliiton rap-työpaja täyttyi hetkessä

Hussa vetää nuorille suunnatun työpajan.

Toni Hemmilä

Hussa toteuttaa yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton kanssa nuorille suunnatun rap-työpajan, jossa artisti avaa rap-biisien tekemisen maailmaa. Hussa kertoo, että biisien sanoittaminen on ollut hänelle itselleen iso apu ajatustensa ja mielensä käsittelyssä. Kirjoittamisen ja biisien tekemisen toivotaan tuovana keinoja mielen käsittelyyn myös työpajaan osallistuville.

Työpaja on tarkoitettu 18–30-vuotiaille nuorille, jotka kamppailevat mielen sisäisten asioiden kanssa. Kohderyhmää tuntuisi löytyvä:

”Avasimme rap-työpajaan ilmoittautumisen eilen ja ilmoittautumiset tuli täyteen yhdessä työpäivässä. Tämänkaltaiselle toiminnalle näyttäisi todella olevan tarve”, kertoo työpajoja kehittämässä ollut projektipäällikkö Henna-Riikka Myrskylä.

”Työpajaan suunniteltiin sellaista toimintaa, jota nuori voisi jatkaa työpajan jälkeen myös kotonaan, harrastuksena. Koronan aiheuttama erityinen aika on aiheuttanut paljon yksinäisyyttä, kun harrastuksia ei ole voitu järjestää.”

Rap-työpajan lisäksi Mielenterveyden keskusliitto järjestää syksyn aikana myös sarjakuva- ja stand-up-työpajat.

”Toinen tärkeä osa työpajoja on ajatusten ja tunteiden käsittely, joihin annamme harjoitteiden avulla avaimet. Myös vertaistuki korostui ainakin viikko sitten pidetyssä sarjakuvatyöpajassa, jossa monella nuorella tuntui olevan ajatus, että ei ole tarpeeksi hyvä. Tärkeämpää kuitenkin pitäisi olla se, että on löytänyt tekemisen, josta nauttii.”

Mielenterveysaiheet ovat entistä enemmän esillä, Hussan mielestä aiheesta ei silti ole helpompaa puhua. Hän haluaa rohkaista erityisesti ympärillä olevia ihmisiä kysymään läheisten voinnista.

”Mielenterveydestä puhutaan paljon julkisuudessa, mutta kyllä sen puheeksi ottaminen vaatii, että joku ympärillä kysyy sun voinnista. Ja kaikkien täytyisi vaan ymmärtää, että se tunne ei ole koskaan liian pieni, aina voi pyytää apua”, Hussa sanoo.

Lisätietoja löytyy Mielenterveyden keskusliiton kotisivuilta.