”Toivon tämän rohkaisevan myös muita” – brittiartisti voitti oikeustaistelun: saa reilumpaa korvausta striimeistä

Four Tet ja Domino-levymerkki sopimukseen.

22.06.2022

Four Tet, oikealta nimeltään Kieran Hebden, haastoi viime vuonna vanhan levy-yhtiönsä Dominon oikeuteen. Hebdenin mukaan hän on oikeutettu reilumpiin korvauksiin suoratoistopalveluista saaduista rojalteista.

Levytyssopimus, joka oli tehty 2000-luvun alussa, koski Four Tetin neljää ensimmäistä albumia. Sopimuksessa ei oltu tunnustettu striimituloja, sillä niitä ei tuolloin vielä juurikaan ollut. Sen vuoksi Domino maksoi Hebdenille vain 13,5 prosentin osuuden digitaalisesti jaellun musiikin tuloista – saman osuuden kuin esimerkiksi cd:n myynnistä.

Hebdenin mukaan hänelle kuuluisi 50 prosentin osuus, sillä digitaalisesti jaeltu musiikki ei aiheuta samanlaisia kuluja kuin fyysisten formaattien valmistus, jota on vanhoissa sopimuksissa pidetty oikeutuksena levy-yhtiön suurempaan osuuteen. Myöhemmin tehdyissä levytyssopimuksissa osuuksien jako on yleensä tasaisempi.

Nyt tapaus on käsitelty: Domino on myöntynyt Hebdenin vaatimuksiin ja maksaa hänelle takautuvasti noin 66 000 euroa.

”Toivon tämän rohkaisevan myös muita, joita levy-yhtiöiden mittavat resurssit saattavat pelottaa”, Hebden kirjoittaa Twitterissä.

”Ehkä tämä toimii kehotuksena vaatia reilumpia diilejä niistä vanhoista sopimuksista, jotka on allekirjoitettu, kun musiikkiala toimi eri lailla.”

Tapaus ei kuitenkaan voi toimia ennakkotapauksena edes Ison-Britannian oikeusasteissa, sillä se sovittiin osapuolten välillä oikeussalin ulkopuolella.

Lisää luettavaa