Triphop-tunnelmia synkkää vuodenaikaa piristämään – Ennakkokuuntelussa supervoimia janoava Phantom

Phantom suuntaa maailmalle ja toivoo yliluonnollisia voimia.

Tekla Vály

Phantom on uusi, nouseva kotimainen yhtye, jonka triphop-henkistä musiikkia on hehkuteltu ulkomaan medioissa mukavalla tavalla. Rumban sivuilla on nyt eksklusiivisena ennakkokuunteluna yhtyeen viimeisin maistiainen eli Shadows -niminen kappale. Biisi tulee myyntiin huomenna 4. joulukuuta, julkaisijana toimii VILD Recordings.

Otimme Phantomiin yhteyttä kappaleen tiimoilta.

Ketkä ovat Phantom? Mitä historiastanne löytyy ennen Phantomia?

”Phantom on yhtä kuin laulaja, biisintekijä, taiteilija Hanna Toivonen ja tuottaja, mediataiteilija, UFO-rakentaja Tommi Koskinen. Hannan taustoilta löytyy Sibelius-Akatemiaa, jazzia ja genrerajoilla leikkiviä projekteja niin musa-, kirjoitus- kuin taidekentillä. Tommin juuret juontavat pimeään underground-teknoskeneen ja intohimoiseen musatekniikan ja mediataiteen parissa terrorisoimiseen.”

Mistä ainesosasista Phantom koostuu?

”Yhdessä tykkäämme leikkiä ja rakentaa biisirakenteita oudoista äänistä (junista, merestä, saunasta, kainalosauvoista, laatikoiden availuista jne). Lyriikat suodattuvat Hannan päiväkirjoista ja todellisuuksista, melankolioista, valvotuista öistä, toivosta, paradokseista, maailman kummallisuuksista ja tarinoista. Me molemmat nautimme myös mahtavista elokuvallisista soundeista ja harmonioista. Tärkeässä roolissa on tietty myös koko tuo meidän live, jossa olemme halunneet räjäyttää peruselektroniikkaa ja musiikin esittämistapoja uusiksi UFOn ja Kinect-visuaalien avulla. Uuttakin on kehitteillä.”

Lienee selvää, että musiikillanne ei Suomessa elä. Mihin Phantom tähtää?

”Meidän unelmana on muuttaa maailmaa ja saada supervoimat.”

Sanotte pressitiedotteessa, miten ”Tie ei ole kuitenkaan ollut helppo ja väliin on mahtunut niin rakkautta, kuolemaa kuin rikottuja lupauksiakin.” Avaatteko tätä vähän?

”Se on sitä elämän kiertokulkua, missä mikään ei ole itsestäänselvää eikä varmaa. Tähän on mahtunut molempien puolelta kuolleita ystäviä, eroja ja rakastumisia, ihmisiä joihin luottaminen ei ole ollut välttämättä bändin kannalta paras idea. Mutta kaikesta siitä käteen jää ainakin paljon kokemuksia, joista syntyy sitten hyviä (ja paljon huonojakin) biisejä.”