Tuleeko tästä JVG:n tähän mennessä isoin kappale? Biisi huokuu uuden ikivihreän piirteitä

Syvemmälle skutsiin, yhdessä JVG:n kanssa.

11.02.2019

JVG päätti vihdoin ja viimein yllättävänkin pitkän kuivan kautensa. Yllättävän, jos mietitään julkaisutahtia, jota Suomen kuumimmat artistit yleensä pitävät yllä.

Duo ei ole missään vaiheessa antanut ymmärtää pitävänsä minkään sortin levytystaukoa, mitään uutta ei vain yksinkertaisesti ole julkaistu. Keikkailua on silti jatkettu entiseen tahtiin ja se kuuluu myös kappaleella.

Uusi single Ikuinen vappu ei ole missään nimessä bängeri kuten Tarkenee tai silmäkulmia kostuttava Hombre. Sen sijaan Ikuinen vappu on kuin jonkinlainen aikaansa sopiva heijastus Leevi and the Leavingsista, aavistuksen laskuhumalainen rap-balladi, joka lähes huutaa pääsyä ikuisiksi ajoiksi laulukirjojen kansien väliin. Ei siis kovinkaan kaukaa haettua, kun biisillä lauletaan, että ”täältä tulee uusi PMMP”. Tämä on kuin JVG:n Matkalaulu.

Vaikkei biisillä tarjotakaan suoranaista samastumispintaa ihmisille, jotka eivät vietä villiä kiertävän muusikon elämää, niin raskaantyönraatajia se silti palkitsee. Tarttuvalla poljennollaan ja melankolisen kaihoisalla sävelmällä sen on helppo kuvitella iskevän vielä lujempaa ”kansan syviin riveihin”, kuin JVG:n kohdalla on usein totuttu.

Paska haisee ja banjot soi, samalla kun kertojien on vain pakko jatkaa sitä mihin on ryhdytty. Biisillä hypätään JVG:n näkemykseen oravanpyörästä, muttei unohdeta yksityiskohtia, joista on helppo kenen tahansa löytää jotakin omaa.

Klassikoiden ennustaminen on aina yhtä provosoivaa, mutta jotakin pitkään haudutettua timanttia tästä keitoksesta löytyy. Tästä saattaa tulla hyvin yksi virstanpylväs JVG:n matkalle.

Uusi single povaa levyä, jonka julkaisupäivää ei ole vielä kerrottu. Ikuinen vappu vaikuttaa tarkkaan harkitulta peliliikkeeltä, jonka lauluvetoinen lähestymistapa saattaa avata aivan uusia polkuja musiikillisia JVG:lle.

Toki kaikki tässä jutussa povattu selviää kunnolla vasta vuosien päästä, mutta todennäköisesti pimenevät kesäillat festareilla antavat jo jotakin osviittaa. Kun kuulet tämän biisin JVG:n konsertissa, niin kannattaa pälyillä ympärilleen, yhteislaulua varmasti piisaa.

Biisille julkaistiin myös video, voit katsoa sen alta. Jutussa mainittu elämänmakuinen tunnelma on saatu hyvin taltioitua myös videoon.

Lisää luettavaa