”Tunnen oloni onnekkaaksi, että nuoriso löytää yhä musiikkimme” – haastattelussa My Bloody Valentine

Kevin Shields lupailee uutta albumia jo tämän vuoden aikana.

Paul Rider

My Bloody Valentine tiedotti eilen aloittaneensa yhteistyön levymerkki Dominon kanssa. Yhtyeen koko tuotanto saapui suoratoistopalveluihin, ja levyistä on luvassa ensi kuussa uudelleen masteroidut versiot.

Yhtyeen liideri Kevin Shields lupailee haastattelussa, että uutta musiikkia ei tarvitse odotella kauan. Shieldsin mukaan My Bloody Valentine aloitti uuden materiaalin kirjoittamisen vuonna 2016. Siitä piti syntyä uusi ep, joka piti julkaista vuoden 2018 kiertuetta tukemaan.

”Kun se ei ehtinyt mukaan kiertueelle, totesin, että eipä kiirehditä. Paneudutaanpa materiaaliin oikein tosissaan.”

Shields kertoo, että ajatukset ep:stä vaihtuivat ensin albumiin, sitten kahteen. Musiikkia on syntynyt koronakriisin seurauksena reippaanlaisesti.

”Tänä vuonna julkaisemme 40-minuuttisen albumin. Sen jälkeen, jossain vaiheessa, toinen albumi, joka tulee olemaan pidempi. En osaa sanoa, niin pitkä kuin siitä tulee, mutta en rajoita sitä 40 minuuttiin. Ja koska muutama sille ep:lle alun perin suunnitelluista kappaleista ei sovi kummallekaan, luultavasti tulossa on myös ep.”

Shieldsin puheeseen uudesta musiikista on tervettä suhtautua varauksen kanssa – kuten yltä käy ilmi, siinä voi kestää. Myös keikkoja joudumme pandemian vuoksi odottelemaan vielä jonkin aikaa. Shieldsiltä kysyttiin myös My Bloody Valentinen keikkojen valtavasta äänenpaineesta.

”Olemme aina olleet todella äänekäs bändi, ja You Made Me Realize -kappaleen keskiosassa on mitattu 120 desibeliä. Niin luja ääni on useimmille epätavallinen kokemus. Mutta olen kuullut jopa – herran pieksut – The Killersin keikalla vastaavan volyymin. Mutta se ei jätä paineen tuntua aivoihin, siitä syntyy kaksi erillistä muistoa: se, millaista se musiikki oli, ja se, että se soi lujaa.”

”Kun me käytämme lujaa äänenpainetta, se syntyy myös soundeista. Tarkoitan sitä, että sinulle jää vain yksi kuva mieleen. Sellainen, jossa musiikki ja äänenpaine ovat yhdessä. Meidän tapauksessa et voi sivuuttaa sitä fyysistä ulottuvuutta musiikin kokemisesta.”

Shields muisteli myös alun perin bändin viimeiseksi jääneen Loveless-albumin tekoa. Creation-levymerkin pomo Alan McGee toivoi bändin liikkuvan toisella albumillaan Primal Screamin viitoittamaan elektronisempaan suuntaan. Shields oli ajanut McGeen ulos studiosta nähnyt hänet seuraavan kerran tuodessaan valmiin Lovelessin hänen työpöydälleen. Shieldsin mukaan McGeen ainoa kommentti albumista liittyi sen studiobujettiin: onpa kallista.

Yhteistyö Creationin kanssa loppui. Lovelessia pidetään nykyään yhtenä 90-luvun merkittävimmistä albumeista.

My Bloody Valentine aloitti kolmannen albuminsa kirjoittamisen, mutta yhtye hajosi kesken projektin. 90-luvulla alkanut albumin teko saatettiin loppuun, kun bändi teki paluun. M B V ilmestyi viimein vuonna 2013.

Shields kertoo haastattelussa myös My Bloody Valentinen comebackista. Coachella-festivaali oli tarjonnut paluukeikasta ”järjettömän summan” rahaa vuonna 2006, Shieldsin muistikuvien mukaan yli 400 000 euroa.

”Istuimme bändin kesken pubissa – täysin epämusiikillisista syistä, olimme edelleen ystäviä ja hengailimme yhdessä. Kerroin heille tästä pähkähulluna pitämästäni ehdotuksesta.”

Rumpali Colm Ó Cíosóig ilmaisi kiinnostuksensa paluuseen ja muu bändi yhtyi siihen.

”Päätimme palaavamme vuonna 2007. Coachellan tarjous oli vuodessa miltei triplaantunut, mutta emme halunneet heidän rahojaan, halusimme aloittaa Lontoosta, josta meidän kohdalla kaikki tämä tavallaan alkoi.”

Yhtyeen koko tuotanto löytyy nyt suoratoistopalveluista ensimmäistä kertaa.

”Tunnen oloni onnekkaaksi, että nuoriso löytää yhä musiikkimme. Mutta kun he alkavat itse soittaa musiikkia, uskon heidän saavan samanlaisen fiiliksen kuin jotkut muut yli 30 vuotta sitten, ja luovat jotain kokonaan uutta. Ja se on todella mahtava asia.”

Haastattelu Marc Muehlenbrock, toimittanut Jukka Hätinen.