Tunteiden koko kirjoa ja hallitun minimalistista kudosta – Astrid Swan ja Joona Toivanen Trio palkittiin Teosto-palkinnolla

Teosto-palkinnot jaettiin jälleen.

Tomi Palsa

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto r.y. jakoi 15. kerran vuotuiset palkintonsa ansioituneesta julkaisutoiminnasta. Kunnian saivat Astrid Swan ja Joona Toivanen Trio.

Astrid Swan (oik. Astrid Joutseno), palkittiin syöpään sairastumisesta kertovasta teemalevystään From the Bed and Beyond.

Tuomaristoon kuuluivat viime vuonna palkinnon pokannut Mikko Joensuu, Tavastian toimitusjohtaja Juhani Merimaa sekä europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri. He perustelivat valintaansa seuraavasti:

”Monipuoliset ilmaisukeinot avaavat uusia tasoja kappaleisiin, jotka liikkuvat sujuvasti eri pop-genrejen välillä. Koskettava, rehellinen ja elämänmakuinen kokonaisuus, johon on ammennettu tunteiden koko kirjo.”

Joona Toivanen, Tapani Toivanen ja Olavi Louhivuori palkittiin jazz-levystään XX.

”Pienillä liikkeillä etenevä sävelteos on sulavaa lyyristä ilottelua. Hallitun minimalistisesta kudoksesta muodostuu kypsä ja yhteen soiva kokonaisuus.” kuvaili tuomaristo toista palkinnon saajaa.

Miapetra Kumpula-Natri kertoi tiedotteessa valintaprosessista: ”Esiraati oli valinnut monipuolisen ja keskenään hyvin erilaisista teoksista koostuvan ehdokaslistan, mikä antoi meidän työhömme haastetta. Intensiivisten kuuntelukierrosten ja hyvien yhteisten keskustelujen jälkeen ratkaisumme oli kuitenkin selkeä.”

Musiikintekijöiden ja -kustantajien rahoittama Teosto-palkinto jaetaan 1–4 teokselle tai teoskokonaisuudelle ja on suuruudeltaan enintään 40 000 euroa. Kahden voittajan tapauksessa molempien palkintosumma on 20 000 euroa.

Lue Rumban From the Bed and Beyond -levyn arvio täältä sekä Astrid Swanin haastattelu täältä.