Tuskassa puhutaan salaliittoteorioista ja pohditaan, kuuluuko vähemmistöjen ääni taiteessa

Attila Csihar on yksi metallifestivaalin puhujavieraista.

14.06.2022

Tuska on julkaissut puheohjelmansa. Puhujavieraina kuullaan esimerkisi maanpakoon joutunutta Confess-yhtyettä ja metallilegenda Attila Csiharia. Aiheina on muun muassa salaliittoteoriat ja vähemmistöjen edustus taiteessa ja kulttuurissa. Tuskan festivaalialueen Solmusaliin rakentuvassa puheohjelmakokonaisuudessa korostuvat erityisesti sananvapauden, totuuden ja tasa-arvon teemat, tiedotteessa kerrotaan.

Perjantain 1.7. vieraina nähdään sosiaalipsykologian professori Atte Oksanen Tampereen yliopistolta, Mayhemin riveistä maailmanmaineeseen noussut Attila Csihar sekä vapaa toimittaja ja tietokirjailija Markus Tiittula. Oksasen kanssa keskustellaan äärimmäisen taiteen värikkäästä historiasta, Csiharin kanssa taiteentekemisestä sananvapauden rajamailla ja Tiittulan kanssa salaliittoteorioista.

Lauantain 2.7. puhujavieraina nähdään Amorphiksen Tomi Joutsen ja performanssitaiteen pioneeri Pekka Kainulainen, joka tekee Amorphikselle myös sanoituksia. Heidän kanssaan keskustellaan lyriikoista, jotka kulkevat kansanperinteen syvistä vesistä metallin terävimpään kärkeen. Lauantain puhujavieraisiin lukeutuu myös CMX-yhtyeen lauluntekijä ja okkultisti A. W. Yrjänä, jonka kanssa puhutaan totuuden monimuotoisuudesta, vaihtoehdoista ja niiden tutkimisesta. Pride-viikon kunniaksi lauantain puheohjelma huipentuu Pride x Tuska -keskusteluun, jossa pohditaan kuuluuko vähemmistöjen ääni riittävästi taiteessa ja kulttuurissa.

Sunnuntain puheohjelma starttaa puolestaan Lähiöbotoxin Vikin eli myös Seksikäs Suklaa -nimellä tunnetun Luyeye Konssin kanssa. Keskustelunaiheena on kulttuurinen tasa-arvo Suomessa vuonna 2022. Lisäksi palkittu journalisti Johanna Vehkoo kertoo sananvapauden suurimmista uhista ja iranilaislähtöinen Confess-yhtye siitä, millaista on elää maanpaossa musiikkinsa takia. Confess toimii nykyisin Norjasta käsin uusien bändin jäsenten kanssa, ilman huolta taiteenvapaudesta.

Haastatteluista vastaavat Helsingin Sanomien Jussi Ahlroth ja Radio Rockin Laura Vähähyyppä.

Lisää luettavaa