Uutta kuunneltavaa: M.I.A.:n koko albumi, Nick Caven melankoliaa, Disclosuren house-bileet

Hiphopin vapaustaistelija M.I.A. toi odotetun uutuuslevynsä ennakkokuultavaksi, kun taas Nick Cave & The Bad Seeds ja Disclosure esittelevät uusia kappaleita.

Teksti: Jari Setälä, kuva: XL (M.I.A.)

Brittiläis-srilankalaisen M.I.A.:n ensi tiistaina 5. marraskuuta julkaistavalta Matangi-albumilta on ripoteltu pitkin vuotta kuultavaksi jo lukuisia biisinäytteitä, mutta nyt albumi on tuotu kokonaisuudessaan ennakkokuultavaksi verkkoon.

M.I.A. kiisteli pitkään levy-yhtiönsä Interscopen kanssa albumin julkaisuajankohdasta, kun Matangi oli alun perin tarkoitus julkaista jo viime vuoden lopulla. Levy-yhtiö oli artistin mukaan pitänyt albumia ”liian iloisena”, joten ilmeisesti levyn biisimateriaali on kokenut jonkin verran muutoksia alkuperäisestä muodostaan.

Kuuntele 16 biisiä (mm. jo aiemmin vakuuttaneet Bad Girls, Y.A.L.A., Bring the Noize) sisältävä albumi alempaa.

Nick Cave and the Bad Seeds julkaisi viimeisimmän albuminsa Push the Sky Away vasta viime talvena, mutta ilmeisesti bändi valmistelee parhaillaan jo uuttakin biisimateriaalia. Yhtye esitti nimittäin tällä viikolla keikallaan Lontoossa uuden kappaleen, joka tiettävästi kantaa nimeä Give Us a Kiss.

Nick Caven pianolla säestämästä biisistä kuvattiin yleisön joukosta myös videotallenne, joka näkyy alempana.

Brittiveljesten Guy ja Howard Lawrencen muodostama Disclosure julkaisi kesäkuussa yhden vuoden vaikuttavimmista debyyttilevyistä, deep housea, garagea ja pop-elementtejä yhdistelleen Settle-albumin.

Nyt Disclosure on tuonut kuultavaksi jo aivan uuden kappaleen Settle-levyn ulkopuolelta, kun suoraviivaista ja tummasävyisesti sykkivää housea esittelevä Apollo julkaistiin verkossa.

Disclosurea syytettiin muuten taannoin huumeidenkäytön glamorisoinnista, kun Settle-levyn Help Me Lose My Mind -biisistä tehty video poistettiin muutamassa minuutissa YouTubesta, koska video tuomittiin liian huumemyönteiseksi. Kenties video näkee päivänvalon vielä joskus myöhemmin.

Kuuntele Apollo alempaa.