Vinyylilevyistä tulossa jälleen miljardiluokan bisnes

11.01.2017

Uusiintunut kysyntä vinyylilevyjä kohtaan jatkuu edelleen vahvana tänä vuonna. Odotettavissa on yli 40 miljoonan kappaleen myyntiluvut. Tämä auttaisi äänilevyteollisuuden viimeksi 80-luvulla saavutetun miljardin dollarin tuoton rajapyykin yli.

Vinyylilevyjen, levysoittimien ja tarvikkeiden osuus on noin seitsemän prosenttia 15 miljardin kokonaissummasta, jonka kansainvälisen musiikkibisneksen odotetaan haalivan kasaan tänä vuonna.

Tilintarkastusorganisaatio Deloitten tutkimusjohtaja Paul Lee sanoi striimauspalveluiden läsnäolon kaikkialla tekevän musiikinkuuntelun monella tapaa kätevämmäksi kuluttajille.  Siitä huolimatta he valitsevat jotain käsinkosketeltavaa ja nostalgista hintaan, josta syntyy tuloja myös levy-yhtiöille.

Lee varoitti, että vinyylin nousu voi myös kohdata rajansa pian. Vinyylillä on tulevaisuus musiikkimaailmassa, mutta se ei luultavasti koskaan kasva suuren luokan tulonlähteeksi esteettisestä ja taloudellisesta viehättävyydestä huolimatta.

Isossa-Britanniassa vinyylilevyjen myynti nousi viime vuonna 53 prosenttia toissavuodesta ja Yhdysvalloissa noususuhdanne on jatkunut 11 vuotta.

Kotimaassa Musiikkituottajien ajankohtaisimmat tilastot ovat vuoden 2016 alkupuoliskolta, jolloin myynti oli noussut edellisvuodesta 33 prosenttia.

Lisää luettavaa