Virtuaalinen rumpusetti tarvitsee vain kapulat: tilanpuutteesta kärsivän rumpalin uusi paras ystävä on tässä

Freedrum rumpusetti

Rumpalit painivat jatkuvasti soitinkoollisen ongelman kanssa. Etenkin keikkaroudaukset ja kerrostaloyksiöt treenitilana aiheuttavat pulmia. Mikäli tiibetiläisen tuuban soittaja on ulkona kokoonpanosta, on rumpalilla luultavasti bändin painavin, kovaäänisin ja eniten tilaa vievä soitin. Sähkörumpuja saa jo soitettua hiljaa, mutta kokoa ja hintaa piisaa edelleen.

Teknologia tulee hätiin. Ruotsalainen Block Zero -yritys on kehittänyt virtuaalisen rumpusetin, joka toimii ilman kannuja. Freedrum-setti sisältää vain kännykkäapplikaation sekä kapuloihin kiinnitettävät sensorit.

Näkymätön rumpusetti on kuin aseteltu eteesi, ja rummut ja symbalit löytyvät niille tyypillisistä paikoista – pellit ylhäältä, virveli edestä, hi-hat etuvasemmalta, tomit oikealta, ja niin edelleen.

Bluetoothin avulla sensorit lukevat, mihin rumpuun ja kuinka kovaa isket, ja mallintaa äänen applikaatiosta. Akuilla toimivien sensorien pitäisi kestää noin seitsemän tuntia. Firma on rakentanut myös jalkapedaalit bassorumpua ja haitsun avaamista varten. Ohjelma käyttää MIDI-standardia.

Freedrum-kapulat eivät vielä ole markkinoilla. Block Zero keräsi Kickstarterissa 150 000 dollarin rahoitusta joukkotuotannon aloittamiseksi ja ylitti tavoitteen yli nelinkertaisesti. Yritys rakentaa nyt verkkokauppaa myynnin ennakkotilausten aloittamiseksi.

Lisää tuotteesta löydät yrityksen Kickstarter-sivulta.

Ilmakapulointi ei tietenkään ole samanlainen kokemus kuin oikeat rummut. Esimerkiksi soittotatsia voi olla vaikeaa hioa ilman rumpukalvoon lyömisen tuomaa tuntemusta. Nopeisiin äänityksiin, roudausongelmista kärsiviin pikkukeikkoihin, komppi-ideointiin ja yleiseksi viihdykkeeksi kapulat toimivat varmasti loistavasti.

Alla Freedrum-kapuloiden esittelytraileri. Videolla tuotetta kokeilevat henkilöt ovat erityisen kiinnostuneita siitä, kuinka herkkä ohjelma on dynamiikan vaihtelulle. Mitä kovempaa lyöt ilmaan, sitä kovempaa rumpu soi.

Nähdäänkö lähitulevaisuudessa jo ensimmäisiä keikkoja, joissa rumpalilla on keikalla vain kapulat?